Nemcsak az élelmiszerek, hanem a háztartási energia árai is az átlagosnál jóval nagyobb mértékben emelkedtek az elmúlt egy évben. 60 százalékkal drágult a liszt, míg az étolajért 30 százalékkal kell többet fizetnünk, mint tavaly. A gyógyszer, gyógyáru 17 százalékkal, a járműüzemanyagok 9,5 százalékkal kerülnek többe, mint 2006. novemberben.

2007. novemberben az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,6 százalék volt, 2006. novemberhez viszonyítva pedig 7,1 százalékkal növekedtek az árak. Idén, az első tizenegy hónapban, átlagosan 8,0 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. A nyugdíjasok számára még drágább lett az élet: az úgynevezett nyugdíjas fogyasztóiár-index 109,3 százalék az előző év novemberéhez viszonyítva.

Az elmúlt egy év alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 11,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül közel 60 százalékkal drágult a liszt, míg az étolajért 30 százalékkal kell többet fizetnünk, mint tavaly.

Míg az idényáras élelmiszerek – a tojás, a száraztészta, a kenyér, a péksütemények – árai több mint 20 százalékkal emelkedtek, addig a baromfihúsért 17 százalékkal kell többet fizetnünk. Ugyancsak átlagon felül emelkedtek a háztartási energia árai: a távfűtés 31 százalékkal, a vezetékes gáz 17 százalékkal nőtt. A szolgáltatások, valamint az egyéb cikkek árnövekedése átlag alatti volt, ez utóbbin belül a gyógyszer, gyógyáru 17 százalékkal, a járműüzemanyagok 9,5 százalékkal kerültek többe, mint 2006. novemberben.

Szintén átlag alatt drágultak a szeszes italok, dohányáruk, valamint a ruházkodási cikkek, míg a tartós fogyasztási cikkek körében árcsökkenés (1,5 százalék) volt megfigyelhető.

Egy hónap alatt – 2007. októberhez viszonyítva – az élelmiszerek árai 1,4 százalékkal emelkedtek. Legnagyobb áremelés az étolaj esetében tapasztalható, ugyanis ez a termék több mint 9 százalékkal drágult.

A tej, a sajt, a liszt és a száraztészta ára több mint 5 százalékkal drágult, míg a tojás ára 3,3 százalékkal. Árcsökkenés következett be viszont a sertéshús esetében, ennek a terméknek 3 százalékkal csökkent az ára. Az idényáras termékek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) kivételével az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 1,5 százalékkal emelkedett.

Átlagot meghaladó mértékben emelkedtek az egyéb cikkek árai, ezen belül a járműüzemanyag-árak 3,3 százalékkal emelkedtek, míg a gyógyszer, gyógyáruk esetében csekély árcsökkenés volt megfigyelhető. Az átlagosnál alacsonyabb áremelkedés következett be a szeszes italok, dohányáruk, a ruházkodási cikkek, a háztartási energia, valamint a szolgáltatások esetében, ezek egy százalék körüli összeggel emelkedtek. Ez utóbbin belül a szerencsejáték 13,0 százalékkal nőtt, míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan mindössze 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

(MNO)