Hegedüs Ákos az aláírás előtt tartott tájékoztatón közölte: a zrt. vállalja, hogy zöldhidrogéngyártó kapacitást épít ki, és a nemzeti hidrogén stratégia 2030-as célkitűzései szerint töltőállomás-infrastruktúrát hoz létre Magyarországon, amelyhez a zöldhidrogént is biztosítja. Emellett megvizsgálják, egy új, töltőállomást gyártó kapacitás megvalósítását – tette hozzá.

Hirdetés

A hidrogén nagy szerepet fog játszani a klímasemleges célok 2050-ig történő elérésében és abban is, hogy Magyarország függetlenedni tudjon a jelenlegi energiaellátási forrásoktól – mondta.

A vezérigazgató aláhúzta: a Linde Gáz Magyarország Zrt. és a Linde-csoport a hidrogén-előállításban és felhasználásban több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, a hidrogén előállítása, feldolgozása, tárolása és elosztása terén világszerte vezető szerepet tölt be, ami megalapozza, hogy Magyarországon is elinduljanak az erre irányuló beruházások.

Palkovics László elmondta: a 2021-ben elfogadott nemzeti hidrogénstratégia arra épül, hogy a hidrogént zöld hajtóanyagként, illetve energiatárolásra alkalmazzák a közlekedés és az ipar területén.

Megjegyezte: mára energiaválság alakult ki, és „kitört egy háború, amely meg fogja változtatni Európa és a világ energiahelyzetét”. Az energiaválság a miniszter szerint motivációt jelent a változtatásokra.

Beszélt arról, hogy meg kell nézni, miként lehet ösztönözni az ipari szereplőket arra, hogy „vegyék komolyan a hidrogént”; jelenleg hat olyan projekt előkészítése zajlik, amelyek a hidrogénértéklánc elemeit érintik.

Hozzátette: a hidrogéngazdaságban nagyon fontos az energetikai elem, a Paks központú „energiavölgyben” már e-autóbusz és e-hulladékgyűjtő projektet is indítottak.

Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter – egyben a paksi választókerület KDNP-s országgyűlési képviselője, és a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje – kiemelte: a megújuló és az atomenergia rendszereinek hatékony üzemeltetésében nagy szerepe van az e-mobilitásnak és a hidrogéngazdaságnak.

Kifejtette, hogy ha elkészül a két új, 4400 megawatt kapacitású atomerőművi blokk, akkor olyan „hatékony együttműködést” kell találni, amellyel a felesleges villamos energiából hidrogént lehet fejleszteni, ami például üzemanyagként vagy a kohászatban is hasznosítható – mondta.

Hozzátette, a hidrogéngazdaságnak Pakson megvannak a feltételei: van áram, víz, a hidrogént pedig vezetéken vagy tartálykocsikban lehet tovább szállítani.

A miniszter utalt arra, az Európai Bizottság kimondta, hogy az atomenergia zöldenergia, és hidrogén a zöldenergia része. „Ez is bizonyítja, hogy jó úton járunk” – fogalmazott.„

Korábban írtuk