A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke szerint a Penny Market Kft. nem mond igazat, amikor arra hivatkozik, nem volt elég magyar tej a beszállítóknál, és ezért kellett más, jóval olcsóbb forrásból fedezni a magyar igényeket. Jakab István szerint ugyanis elég magyar tej van készleten.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Jakab István szerdán az M1 aktuális csatornán azt mondta, ha az áruházlánc valóban magyar tejet szeretett volna árulni, akkor korábban kiírta volna a tendert, de előzetes tárgyalások sem történtek érdemben.

A Penny Market extrém alacsony árú szlovákiai import UHT tejet dobott piacra, ami ellen kedden a tejtermelők tüntettek. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hatósági ellenőrzést kezdeményezett a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnál és a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkárságánál. A demonstrációt a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is támogatta.

Az üzletlánc szerint nem volt elég magyar tej a beszállítóknál, ezért kellett más forrásból fedezni a vásárlói igényeket; a szlovák UHT tej alacsony ára pedig a cég üzleti és gazdasági tevékenységéből származó árelőnynek köszönhető, amelyet átengedtek a vásárlóknak.

A 135 forintos áron piacra dobott szlovákiai tejjel a Penny 14 forinttal csökkentette az árat, de a Magosz elnöke szerint ez csak átmeneti lesz. Ezzel csak becsalni és beszoktatni szeretnék a vásárlókat az üzleteikbe – vélekedett.

Hangsúlyozta, ez nemcsak a magyar gazdákkal, hanem a vásárlókkal szemben is tisztességtelen.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folytatja a tárgyalásokat az áruházláccal, a Magosz pedig minden törvényes lehetőséget meg fog ragadni, hogy ilyen többet ne történhessen – közölte Jakab István.