Dunaharaszti Város Önkormányzata 2008 májusában nyújtotta be Városközpont fejlesztési pályázatát a Pro Régió Ügynökséghez. A projektet a bíráló bizottsági ülés során támogatásra érdemesnek ítélték – és az eredeti elképzelésekhez képest ugyan csökkentett összeget, – de így is de így is pontosan 780 027 853 forintot ítéltek oda a Fő út és központi rész környezetének átalakítására.

A Támogatási Szerződés aláírására az Önkormányzat, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – vagyis a kedvezményezettek, illetve a Pro Régió, mint közreműködő szervezet részéről 2010. május 17-én került sor.

A Laffert-Kúria épületén már 2010 márciusa óta folynak a munkálatok. Az épület országosan védett műemlék, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal folyamatos felügyelete mellett történik az átalakítás. A feladat nagy precizitást, türelmet igényel – ugyanis barokk falkép maradvány, kő lábazat és kő ajtókeretek is előkerültek a feltárás során, legutóbb pedig az épület előtti udvarban egy kútra és annak fedőköveire bukkantak, melyek mind helyreállítása kerülnek.

Természetesen a helyreállítás mellett a kulturális tér kialakítása, a funkciók összehangolása is cél. Mert az irattár, helytörténeti múzeum mellett hangversenyterem, egy kedves kávézó és sétáló park is várja majd az idelátogatókat.

Szintén park, méghozzá Olvasó Park létesül a Fő út mentén, a templom kertjével összenyitva, a dunai lejáró mellett. Itt, csendes környezetben, új padokon pihenhetnek meg a pillanatnyi nyugalomra vágyók. Érdekes, teraszos-szerpentines térformálással oldották meg a tervezők, hogy az esztétika és az esélyegyenlőségi szempontok találkozzanak, a mozgáskorlátozottak közlekedése is megvalósuljon.

A Fő út maga is megújul a központi szakaszon. Burkolatát lecserélik, parkolókat létesítenek rajta mindkét irányban. Ezzel egyidejűleg megtörténik a zárt csapadékvíz-hálózat kialakítása és az elektromos hálózat felújítása is.

A fejlesztést a helyiek kötődését erősítő programokkal kívánja az Önkormányzat támogatni, például, ingyenes képzések szervezésével. Az iskolákban – a kúria rehabilitációja kapcsán – barokk művészeti vetélkedő indul az új tanév kezdetén. Környezettudatosságot segítő akciókat tartanak a gyermekek és a felnőtt lakosság számára is. És szintén a pályázat részeként, a projekt-elemek átadására nyilvános utcai ünnepséget terveznek, mely méltó megkoronázása lesz a várossá válás 10. évfordulóját ünneplő dunaharaszti esemény-sorozatnak.