Jövőre 20,5 milliárd jut az Út a munkához programra, 23,5 milliárddal több igazgatási és rendészeti feladatokra. Az egészségügy 730 milliárdból gazdálkodhat, főként uniós forrásból pedig 700 milliárd jut gazdaságfejlesztésre.

A kormányfő bejelentette: az Út a munkához programra hazai forrásból 13, uniós pénzből 7,5 milliárd forintot fordítanak. A program jövőre közmunkaprogrammal egészül ki, többek között olyan projektekben is bővülhet a foglalkoztatás, mint az iskolafelújítás.

Közbiztonságra, igazgatási és rendészeti feladatokra 23,5 milliárddal több lesz a 2010-es költségvetésben. Az egészségügy 730 milliárdból gazdálkodhat, ez 15 milliárddal több, mint az idei egészségügyi költségvetés. Bajnai kiemelte, ezen túlmenően az intézmények működtetése 18 milliárddal kerül kevebbe jövőre.

Főleg uniós forrásból 700 milliárd forint lesz gazdaságfejlesztésre. A kis- és közepes vállalkozások 111 milliárd forint közvetlen támogatást kapnak. Az önkormányzati elvonás 120 milliárd lesz, de ez a miniszterelnök szerint nettó 85 milliárdot jelent. Így a települések finanszírozása 4,8 százalékkal lesz kevesebb.

Az adócsökkentés eredményeképpen másfél havi nettó átlagbérrel lesz több a kereset. A vállalkozások a járulékcsökkentés révén 400 milliárd pluszhoz jutnak. Bajnai azt is monda, idén és jövőre 7,5 százalékos GDP-visszaeséssel számol a kormány.

A kabinet szeptember 11-én nyújtja be a költségvetést az Országgyűlésnek.

(vg.hu)