Az elfogadott módosítás szerint nem csupán a munkanélküliek, hanem szinte bárki igénybe veheti az állami garanciát, ám az elfogadott javaslat szerint a korábbi tervekkel szemben a százszázalékos állami garancia helyett a munkanélküliek a tőke és kamatainak nyolcvan százalékára kaphatnak garanciát, míg a nem munkanélküliek 70 százalékos mértékben részesülhetnek – ha a módosított törvényre Brüsszel végre rábólint.

A mostani módosítás szerint az eredeti javaslattal szemben a bajba került adósok nem 2009. szeptember 30-áig, hanem 2010 júniusa végéig kérhetik az állami garanciát. Ugyancsak változás, hogy az eredeti száz százalékkal szemben az állami garanciát a tőke és kamatainak nyolcvan százalékában szabják meg a munkanélküliek esetében – vagyis megszűnik a százszázalékos állami garancia.

A törvénymódosítás szabályozza az önkormányzatok elővásárlási jogát a nem fizetés miatt felmondott lakáshitelek értékesítésekor, hogy a települések az árverezésre ítélt ingatlanokat bérlakásként hasznosíthassák. Nem támogatta viszont az Országgyűlés költségvetési bizottsága a testület hétfői ülésén azt az ellenzéki javaslatot, amely az idei költségvetésben ötmilliárd forintos keretet biztosított volna az önkormányzatoknak ahhoz, hogy érvényesíthessék elővásárlási jogukat. A Pénzügyminisztérium szerint az önkormányzatok a Magyar Fejlesztési Bank speciális bérlakás programjának kedvezményes hitelforrását tudják erre a célra igénybe venni.

(napi.hu)