Fellegi Tamás kiemelte, ahhoz, hogy a vállalkozások munkahelyet teremtsenek, bizalomra és kiszámítható gazdasági és politikai környezetre van szükség. Ehhez elengedhetetlen a stabil költségvetési politika és a bürokrácia leépítése.

Annak érdekében, hogy a hazai vállalkozók forráshoz jussanak fejlesztéseikhez át kell alakítani az európai uniós pénzek elosztásának rendszerét. Egy érthető és elérhető pályázati rendszernek kell felváltania a nehézkesen vagy egyáltalán nem működő támogatási konstrukciókat. Az így felszabaduló források átcsoportosíthatók a sikeres, nagy érdeklődéssel övezett konstrukciók számára. Ezzel párhuzamosan kell a jól működőeket megerősíteni, a kiírásokat adott esetben kicsit módosítani, illetve új, a megváltozott igényeknek megfelelő, egyúttal a vállalkozások számára olyan támogatási eszközöket előkészíteni, amelyek csökkentett adminisztratív terhekkel járnak – tette hozzá a miniszter.

2010 végén az eddiginél egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb lebonyolítást biztosító intézményrendszert vezet be a kormány. Ezt szeptembertől széles társadalmi párbeszéd előzi meg az érintett szakmai, civil szervezetekkel.

A hazai fejlesztési forrásoknál a stratégiai fókuszok mentén való felhasználás, az egységesítés és a programalapúvá tétel lesz a fő követelmény. A jelenlegi széttagolt és koordinálatlan rendszer helyett egységes és áttekinthető támogatási rendszer megteremtése a cél – tette hozzá végül a miniszter.