Fotó: shutterstock, illusztráció

Az MSZP kormányra kerülése esetén elszámoltatná a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégeket és 75 százalékos különadót vetne ki rájuk.

Szakács László, a szocialisták frakcióvezető-helyettese kedden Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány állításával szemben a Rogán Antal miniszter javaslatára bevezetett letelepedési kötvényekkel egyedül a magyar adófizetők nem járnak jól, mivel minden eladott darabbal növekszik az adósságuk.

Kiemelte, a kabinet többségében olyan offshore cégeket választott a kötvények árusítására, amelyek nem Magyarországon adóznak, ismeretlen tulajdonosaik pedig „degeszre keresik magukat”.

Emellett a kötvényeket vásárló azon külföldiek is jól járnak, „akiket a kormány máskülönben nem szeret”, mivel a „világ legolcsóbb megkönnyített beutazási engedélyét” kapják meg a schengeni övezetbe – mondta Szakács László, hozzátéve, a választások után felálló „Botka-kormány” megszüntetné a letelepedési kötvények árusítását, az azt forgalmazó cégeket pedig elszámoltatná.

MTI