Fotó: MTI/Illyés Tibor, Archív
Hirdetés

„Ha még egyszer egy fideszes azt mondja nekem, hogy a baloldali kormányok adósították el az országot, nagyon mérges leszek” – jelentette ki Dobrev Klára egy televíziós interjújában. A DK kormányfőjelöltjének nyilatkozatára Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója úgy reagált: a megjegyzés teljesen alaptalan, hiszen pont a baloldali kormányok szenvedtek fiskális alkoholizmusban, a tényadatokon látszik, hogy teljesen eltérő adósságpályák jellemzik a 2010 előtti nyolc év kormányzását, valamint az azóta eltelt tíz évet.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó főtanácsadó emlékeztetett: amikor 2002-ben baloldali kormány került hatalomra Magyarországon, a GDP-arányos költségvetési hiány az előző évhez képest azonnal több mint duplájára, 8,8 százalékra emelkedett. A nyolcéves kormányzásuk alatt mindössze egy olyan év volt, amikor négy százalék alá csökkent a hiány.

Összességében a 2002 és 2010 közötti nyolc év alatt 6,7 százalékos átlagos hiányt mutatott a költségvetési egyenleg, ami érdemben hozzájárult a magyar állam eladósodásához.

A baloldali kormányok fiskális alkoholizmusa az államadósság dinamikus emelkedését vonta maga után, 2002-ben a GDP mindössze 55,6 százalékát kitevő bruttó államadósság nyolc évvel később, 2010-ben már megközelítette a 81 százalékot. A baloldali kormányzás alatt egyetlenegy olyan évet sem találhatunk, amikor a GDP-arányos adósságállomány csökkent volna – emelte ki Nagy Márton.

A miniszterelnök főtanácsadója jelezte: ezzel szemben a 2010-ben kormányra kerülő Fidesz alatt egészen 2019-ig folyamatosan csökkent az adósságráta. Így a 2010 óta eltelt kilenc évben átlagosan mind­össze 3,3 százalékos volt a GDP-arányos költségvetési hiány.

Ennek eredményeként 2010-hez képest 2019-re a GDP-arányos bruttó államadósság közel 15 százalékponttal csökkent, és a koronavírus-járvány kitörése előtt a GDP 65,5 százalékát tette ki.

– hangsúlyozta Nagy Márton, aki egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az IMF -béklyótól és az unió túlzottdeficit-eljárása alól is 2013-ban szabadultunk meg. „Sajnos a baloldali kormányok nemcsak az államot adósították el, hanem a családokat és a kis- és középvállalkozókat is, ráadásul devizában” – emelte ki.

A teljes cikk további részletekkel IDE KATTINTVA, a Magyar Nemzet oldalán érhető el.

Korábban írtuk