Az energiaárak emelkedésével párhuzamosan egyre nő a lakossági igény az energiatakarékosabb, jobban szigetelt, vagy eleve kevesebb energiát fogyasztó otthonok iránt. A legtöbb háztartásnak azonban a szükséges minimális beruházások kifizetése is problémát jelent. Sőt, sok olyan idős, vagy szociálisan rászorult család van, akik már az energiaszámlákat is csak nehezen tudják állni. A statisztikák szerint sajnos a legtöbbször éppen ők laknak rosszul szigetelt, vagy elavult lakásokban.

Az Energia Klub 10 évvel ezelőtt indította el nyílászáró-szigetelési programját, a magyar Energia Brigádokat, amit azóta több civil szervezet vett át, illetve folytat. A program lényege a kedvezményesen bérelhető szigetelő gép, amellyel az alapvető nyílászáró-szigetelési munkák egyszerűen és viszonylag olcsón elvégezhetők.

A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete és az Energia Klub „Sok kicsi sokra megy” projektjének keretében a Vöröskereszt önkéntesei egy alapvető energetikai-szigetelési képzést kapnak. A képzés célja, hogy a feladatra vállalkozó önkéntesek később bevonhatók legyenek a kiválasztott rászorulók otthonainak szigetelési munkálataiba. Egy-egy ilyen szigeteléssel a fűtésre felhasznált energia akár 20%-a is megtakarítható.

A tréningsorozat első, egynapos eseményén a százhalombattai régió közel 30 önkéntese vesz részt, akik az energiatakarékossági, energiahatékonysági alapinformációk mellett, elsajátíthatják a szigetelés gyakorlatát is. A program keretében a szervezők 2010 közepéig további képzéseket is tartanak majd, és a tervek szerint közel 50 lakás kerül leszigetelésre Pest megye különböző régióiban. Nem az a cél, hogy minden önkéntes részt vegyen a szigetelésben: többen a rászorulók kiválasztásában, a kapcsolattartásban, vagy éppen az energiatakarékossági tanácsadásban kapnak majd szerepet.

A kezdeményezés úgynevezett pilot projekt, azaz ha a próba sikeres lesz, annak eredményeit és tanulságait felhasználva a szervezők több megyében is szeretnék folytatni a programot.

A Vöröskereszt és az Energia Klub is bízik abban, hogy így országosan még több valóban rászoruló család érhető el, illetve jelentősen csökkenthető ezen háztartások energiakiadása.

A szigetelési eljárásról bővebben olvashat az Energia Klub honlapján.

A projektet támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.