Fotó: Technológiai és Ipari Minisztérium, Facebook
Hirdetés

A tárcavezető a találkozókat követően elmondta, ma a világon majdnem mindenhol, de Európában biztosan az energiaellátás biztonsága talán a legfontosabb ügy, ezért Zorana Mihajlovic szerb bányászati és energiaügyi miniszterrel, valamint Nenad Popovic innovációért felelős tárca nélküli miniszterrel is az energiát érintő kérdésekről esett szó.

Mint mondta: Magyarország és Szerbia is elkészítette energiaátmeneti tervét, Zorana Mihajloviccsal pedig hétfőn elemezték azokat a részeket, amelyek terén a két ország együtt tud működni. Rámutatott: a két országnak hasonló a mérete, hasonló a gazdasága, egyiknek sincs tengerpartja, és egyik alatt sincsenek jelentős energiaforrások, így az energiaátmeneti tervük is hasonlóan alakulhat.

Palkovics László rámutatott, hogy mindkét ország számára fontos a saját területén előállított energia, és ez fontos eleme a vonatkozó stratégiának is, hiszen ezeket az energiaforrásokat nem kell külföldön megvásárolni. „Miután mind a két ország alapvetően újratermelődő energiákról tud beszélni – napenergia, szélenergia, geotermikus energia -, ezért a stratégiájának ezek komoly részét képezik” – húzta alá. Úgy folytatta, ezek az energiaforrások viszont technológiai kérdéseket is felvetnek, például a tárolás kérdését, és itt kerül előtérbe a hidrogén. Az ezen a téren történő tapasztalatcseréről írt alá hétfőn együttműködési szándéknyilatkozatot Palkovics László és Zorana Mihajlovic.

Palkovics László emlékeztetett arra, hogy Magyarország két évvel ezelőtt fogadta el a hidrogénstratégiáját, Szerbia pedig most jutott el ideig. Hozzátette: abban reménykednek, hogy a két ország hasonlósága és közelsége miatt nemcsak tapasztalatcserére, hanem együttműködésre is lesz lehetőség, például a hidrogén tárolása terén.

Korábban írtuk

Nenad Popoviccsal is együttműködési lehetőségekről tárgyalt a technológiai és innovációs tárca vezetője. A két miniszter három tudóscsoport megalakítását vetette fel, ezek az ipari robotizációval, az energiatárolás kérdésével, valamint az atomenergia jövőbeli alkalmazásával foglalkoznának.