A piaci elemzők már korábban esélyt adtak arra, hogy emelkedhet a magyar államháztartási deficit mértéke. A hiányt a kormány 2,9 százalékra lőtte be, a recesszió azonban sok mindent felülír, sok korábbi prognózis került a szemétbe emiatt. A KSH most azt közölte gyorsbecslése alapján, hogy az első negyedévben a bruttó hazai termék 5,8 százalékkal esett vissza. Elemzők az egész évet tekintve hasonló mértékű GDP-visszaesést várnak, mint a kormány, azaz hat százalékot.

A hasonló helyzetben levő más országok a keresletélénkítést, vagyis a gazdaság motorjának a beindítását akár még a költségvetési deficit rovására is megtehetik, de a magyar kormányt köti az adott szó: a hiánynak a keretek között kell maradnia. Az ezt szolgáló áfaemelés és a kiadáscsökkentés azonban éppen olyan eszköz, amely a recesszió mélyülését hozhatja.

Ez az oka annak, hogy az elemzők olyan megállapodást várnak a magyar kormány és az IMF két hete Magyarországon tartózkodó szakértői között, hogy utóbbiak hozzájárulnak egy kicsivel nagyobb deficithez. Bajnai Gordon kormányfő kedden azt nyilatkozta, hogy készek erről tárgyalni, de a kormány nem kezdeményez ilyet. Németh Dávid az ING Bank vezető elemzője is arra számított, hogy változhat a hiánycél.

– Úgy gondolom, hogy pár tized százalékponttal magasabb államháztartási hiányt engedélyezhetnek, ami azt jelenti, hogy 2,9 százalékos hiány helyett egy 3,5 százalék körüli hiányt engedélyezhetnek, hogyha ez párosul strukturális átalakításokkal, ami hosszabb távon versenyképesebbé és fenntarthatóbbá teszi a magyar gazdaságot.

És hasonló véleményen volt Barcza György, a K&H vezető elemzője is.

A jelek szerint jól tippeltek az elemzők, mert közben Dominique Strauss-Kahn, az IMF igazgatója egy bécsi konferencián arról beszélt, hogy az IMF és az Európai Unió segítségnyújtásának köszönhetően stabilizálódott a helyzet Közép-Európában, de egyes országoknak lehet, hogy több forrásra lesz szükségük. Strauss-Kahn Magyarországról szólva azt mondta: felülvizsgálják a költségvetési hiány mértékét a Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány budapesti tárgyalásain, és várhatóan egy százalékkal, 2,9-ről 3,9 százalékra módosítják a tervezett hiánycélt. A romló adatot a világgazdaság vártnál nagyobb lassulásával indokolta az IMF elnöke.

(MR)