Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A befektetőbarát kormányzati intézkedések eredményességét hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a legfrissebb beruházási statisztikák alapján, megemlítve, hogy tavaly 8495 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A Pénzügyminisztérium MTI-nek csütörtökön küldött közleménye szerint a pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a beruházások növekedését az otthonteremtési program, a hatéves bérmegállapodás eredményeként 9 százalékra csökkentett társasági adókulcs és az uniós források hatékony felhasználása is támogatta. 

A beruházások kiegyensúlyozott növekedése a tárcavezető szerint a következő évekre is megerősíti a kedvező gazdasági kilátásokat.

Magyarország beruházási rátája az elmúlt két évben kitartóan emelkedett, a magyar adat a Pénzügyminisztérium becslése szerint 25 százalék felett alakulhatott 2018-ban, amely számottevően felülmúlja mind a visegrádi országok, mind az Európai Unió átlagát – összegezte.

A bruttó állóeszköz-beruházások 2010 első negyedéve és 2018 harmadik negyedéve között több mint 53 százalékkal nőttek, az ütem kiemelkedőnek számít a régióban – ismertette Varga Mihály.

A tavalyi negyedik negyedév 3174 milliárd forint értékű beruházással, 16,9 százalékos bővüléssel járult hozzá a gazdaság teljesítményéhez – mutatott rá Varga Mihály kiemelve, a fejlesztések lendületét mutatja, hogy a negyedik negyedévben 3,8 százalékos növekedést regisztráltak negyedéves összevetésben. 

A dinamikus növekedésben komoly szerepet játszottak a feldolgozóipar kapacitásbővítő fejlesztései, valamint az, hogy az építési beruházások is 24 százalékkal bővültek – hangsúlyozta. 

Varga Mihály kiemelte, hogy a 19 gazdasági ágazat közül 15-ben dinamikus volt a beruházás-növekedés. Az energiaiparban a beruházási teljesítmény 18 százalékkal emelkedett, az oktatásban 6,9 százalékkal, az egészségügyben 46 százalékkal bővültek a beruházások. A háztartási szektor beruházásait tekintve a miniszter szerint kedvező, hogy az építési engedélyek számának elmúlt években megfigyelt emelkedése egyre inkább visszatükröződik a lakásépítések növekedésében. Tavaly 17,7 ezer lakás épült az országban, amely 23 százalékos bővülést jelent éves összehasonlításban – fejtette ki.