A miniszter kiemelte: az állam lehet jó gazdája a közpénznek, a közös vagyonnak. A kormány ennek érekében megerősíti az állami szerepvállalást azokon a területeken, ahol a piac nem jól, vagy nem kellő mértékben látja el a kormányzat által kívánatosnak tartott feladatokat. A kormány a szabályozási feltételek mellett a tulajdonosi feladatok területén is határozottabb állami szerepvállalásra törekszik – hangsúlyozta a miniszter.

Fellegi Tamás megerősítette, a kormány felfüggeszti a még meg nem kezdett PPP-beruházások szerződéseit. Új PPP-s szerződéseket nem köt, a futó szerződéseket pedig újratárgyalja.

A fejlesztéspolitikai irányvonalak és alapelvek meghatározása és harmonizációja az új kormány gazdaságpolitikai stratégiájával összhangban történik – emelte ki a miniszter. Így egységes, az összes szereplő számára nyilvánvaló és azonos elvárások mentén indulhat meg a fejlesztéspolitikai rendszer és -szervezetek részletes átvilágítása, valamint az eljárásrendek és a pályázati konstrukciók felülvizsgálata. Mindez jelenleg is zajlik. 2011 elejétől pedig érthetőbb, egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb lesz a pályázati rendszer és maga a pályázás is.