Londoni pénzügyi elemzők szerint az előzetes adatok arra vallanak, hogy erőteljes növekedési teljesítményt nyújtottak az első negyedévben Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságai.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics pénteken ismertetett térségi helyzetértékelésében közölte: az országcsoport gazdasági jelzőszámaiból általa GDP-súlyozással kiszámolt átlagos regionális gazdasági hangulati index kilenc éve nem mért csúcson jár. 
    
A ház londoni elemzői szerint ez arra vall, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok éves összevetésben mért átlagos növekedési üteme az idei első negyedévben meghaladhatta a 4 százalékot a tavalyi utolsó negyedévben mért 3 százalékos térségi átlag után.
    
A Capital Economics saját regionális gyáripari beszerzésimenedzser-indexe (BMI), amelyet a cég a már hozzáférhető magyar, cseh és lengyel aktivitási adatokból számolt ki, hatévi csúcsot ért el. A ház szerint hosszabb távú visszatekintés alapján ez arra utal, hogy e három gazdaságban az ipari termelés éves összevetésű átlagos növekedési üteme 8 százalék körüli lehetett az idei első negyedévben.
    
A cég nemzetgazdasági szintekre lebontott GDP-követő számítási modellje azt mutatja, hogy az első negyedévben a lengyel gazdaság teljesíthetett a legjobban a térségen belül. Itt a Capital Economics közgazdászai 4,5 százalékos éves összevetésű gazdasági növekedést sem tartanak kizártnak az idei első három hónapban.
    
A ház Magyarországon és Csehországban 2,5-3 százalék között éves növekedési ütemet valószínűsít ugyanerre az időszakra.
    
Mindezt egybevetve a Capital Economics a közép- és kelet-európai EU-térségben az idei egész évre átlagosan 3,5 százalék körüli gazdasági növekedéssel számol, hangsúlyozva, hogy ez meghaladja a szélesebb körű előrejelzési konszenzust.
    
A ház ennek alapján – jóllehet az idén még nem valószínűsíti a monetáris politika szigorítását – jövőre már jegybanki kamatemeléseket vár a térségben.
    
A Capital Ecomomics elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata 2018 végére 1,75 százalék környékére emelkedik a jelenlegi 0,90 százalékról.
    
A londoni elemzői közösségben azonban nem egyöntetű előrejelzés a jövő évi MNB-kamatemelés.
    
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőinek várakozása az, hogy a magyarországi infláció az idei második negyedévben tovább lassul, elsősorban az olajárak esése, az üzemanyagok jövedéki adójának áprilistól érvényes csökkentése és az energiahordozók árában érvényesülő bázishatások átfordulása miatt.
    
A JP Morgan elemzői a második negyedévben 2,5-3 százalékos, 2018-ban 3 százalékhoz közeli tizenkét havi inflációs ütemekkel számolnak.     

A ház szerint a magyar jegybank addig mindenképpen megtartja enyhe monetáris alapállását, amíg meg nem győződik arról, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme az idén átlépi a 3 százalékot, és eközben az infláció nem haladja meg a jegybanki célsáv 4 százalékon megállapított felső határát.
    
A JP Morgan elemzői szerint a nem szokványos enyhítési intézkedések visszafordítására 2018 második negyedévétől már lehet számítani, de a ház 2019 előtt nem vár kamatemelést az MNB részéről.

MTI