A MEKH keddi közleményében kiemelte: Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

Hirdetés

A hivatal nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára októberben 10,62 eurócent volt kilowattóránként, ami a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb. Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,87 eurócent volt, ami a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi árösszehasonlítása az európai fővárosok áram- és földgázárait mutatja be. A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze.

A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint októberben is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók – hangsúlyozta a MEKH.

Korábban írtuk