A hagyományőrzés jegyében zajló projekt célja, hogy a hazai hajózás történetének legfontosabb részét képező, már üzletszerűen és gazdaságosan nem működő hajókat helyreállítással megmentse az utókornak, megtartva a veterán hajók kortörténeti jelentőségét.

A pótolhatatlan, kivételes értékű ipartörténeti emlékek felújítására és fejlesztésére pályázati úton közel 350 millió forint uniós forrást nyert a neszmélyi Zoltán Gőzös Alapítvány és a Hilltop Bor Kft. Az első világháborúban is bevetett, az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből megmaradt Lajta-monitor típusú hadihajó, az egyik utolsó Magyarországon gyártott gőzhajó, a Neszmély, illetve a Dunán fellelhető, 5 évvel a kiegyezés után épült Zoltán gőzös vontató helyreállítása 2010. augusztus végén fejeződik be.

A hajórekonstrukciók mellett a projekt kiegészül még Neszmély turisztikai fellendítésének tervével is, amelynek keretein belül a Hilltop Bor Kft. borpincével, kilátóval, rendezvényhelyszínekkel és egy játszótérrel is színesíti a környezetet. A Duna parti sétány, illetve a rekonstruált hajók belsejében kialakított kiállítótermek kiépítése a Zoltán Gőzös Alapítvány tervei között szerepel.

(FISZ Hírügynökség)