Ez azt eredményezheti, hogy decemberre az intézmény hiánya meghaladja majd az 500 millió forintot, ami lehetetlenné teszi a kórház működését.

A Zala Megyei Kórház júliusig havonta 800 millió forintot kapott az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Ez az összeg mostantól kezdve lecsökken majd 730 millió forintra. A főigazgató szerint ebből már nem lehet ugyanolyan ellátást biztosítani, mint eddig.

„Április hónapi teljesítményünket júliusban fogják kifizetni, s jelen pillanatban, július másodikán még nem tudjuk a lebegtetett forintértékeket. Ez véleményem szerint megengedhetetlen az egészségügyi ellátórendszer számára, hiszen itt nem napról-napra történik a betegellátás tervezése, hanem sokszor hónapokkal előre” – fejtette ki Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója.

Az intézményt fenntartó Zala Megyei Közgyűlés szerint egyértelmű, hogy a kormány ezzel az intézkedéssel az önkormányzatokra akarja hárítani a kórházak finanszírozását, miközben az ő költségvetésük is évről évre csökken.

„Azt gondolom, hogyha működésre kell majd pénzt fordítanunk a betegellátás biztonsága érdekében, akkor pontosan a fejlesztésekre nem marad pénz az egészségügyben” – mondta el Halász Gabriella, a Zala Megyei Közgyűlés osztályvezetője.

A Zala Megyei Kórház bevételkiesése az év végére várhatóan a félmilliárd forintot is meghaladja, ami a betegek számára jóval hosszabb várólistát, és alacsonyabb színvonalú ellátást eredményez majd.

(hírTV)