Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

Az ÉVOSZ ezen a héten is áttekintette a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásait, ezek alapján az ágazat teljesítőképességének megtartása érdekében fogalmazta meg javaslatait, amelyeket a kormányzatnak is eljuttattak.

A szakszövetség szerint megrendelői oldalon az állam, az önkormányzatok és a lakosság részéről is megjelent az elbizonytalanodás, ezt támasztja alá, hogy a magasépítési rendelésállományban április elején éves összevetésben csaknem 20 százalékos, a mélyépítés (út-, vasútépítés, infrastruktúra) területén pedig már több mint 25 százalékos visszaesést tapasztaltak.

A kormány javaslatcsomagjában szerepel egy „előrehozott” beruházási csomag, közlekedési-, infrastrukturális és szállodai építési, rekonstrukciós feladatok finanszírozására, az ÉVOSZ most azt kéri a kormánytól, hogy ezt a csomagot minél előbb indítsa el, nevezze meg az egyes intézményeket, ahol a fejlesztések szükségesek és írják ki a közbeszerzési ajánlat kérést, hogy az építőipari cégek le tudjanak szerződni.

Az ÉVOSZ úgy látja, az ágazat másik problémája abból fakad, hogy tovább romlott a vállalkozások likviditási helyzete, részben mert a kereskedelmi bankok óvatosabbá váltak, hosszabbodik a finanszírozási és a hitelkérelmek elbírálási ideje, részben pedig mert főként az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál gyakori a befogadott számlák határidőn túli kifizetése. Ezért az ÉVOSZ szerint fel kell gyorsítani az Államkincstárból érkező számlakifizetéseket, ami viszont csak akkor lehetséges, ha ezt az igényt a kormány is felismeri és beépíti azt legújabb gazdaságvédelmi programjába. Ugyanakkor pozitívumként megjegyezték, hogy a kormány befogadta a szakszövetség egy másik, a cégek finanszírozási helyzetének javítására tett javaslatát, ennek köszönhetően pedig az állami, önkormányzati megrendelők részére végzett munkáknál 25 százalékról 50 százalékra nőtt a kifizethető előleg mértéke.

Hozzátették, január-április között az építőipari cégek 5-8 százalék közötti anyagár-emelkedést tapasztaltak. Az import termékeknél az árnövekedés a forint gyengülése miatt ennél is lényegesen magasabb volt. Az árfolyam változásából adódó többletköltségek azonban nem férnek bele a szerződésben vállalt árakba. Ezért az ÉVOSZ az állami, önkormányzati megrendeléseknél továbbra is azt javasolja, hogy a 2020. március 31. előtt kötött támogatási és vállalkozási szerződéseknél az import termékek költségét a beszerzésük időpontjában fennálló árfolyamon számolhassák el.

Az ÉVOSZ mindezeken felül azt kérte a kormánytól, hogy a rozsdaövezetben felépülő új lakásoknál alkalmazható kedvezményes, 5 százalékos áfát minél előbb vezessék be, valamint, hogy jogszabályban határozzák meg egyértelműen, hogy mi számít rozsdaövezetnek.