Fotó: MTI/Marjai János

2020-ig a kormány 1000 milliárd forintot költ a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére – mondta Tuzson Bence pénteken az M2-es gyorsforgalmi út Budapest-Vác szakaszának alapkő-letételi ünnepségén Dunakeszin.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és a beruházásban érintett Pest megye 5. számú választókerületének képviselője arról beszélt, hogy az infrastruktúra-fejlesztés magával hozza a munkahelyek és a családok fejlődését is, ezért költ a kormány 2020-ig 1000 milliárd forintot a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére. Hozzátette, ez az a szakasz, ahol 1846-ban elindult az első vonat Vácra, és itt fog nemsokára először közlekedni a nagyteljesítményű emeletes motorvonat is.     Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta, hogy a 2019 végére elkészülő közel 20 kilométeres gyorsforgalmi szakaszon a 2×2 sávon óránként 110 kilométeres lesz a sebességhatár. Hozzátette, hat új hidat építenek, 14-et pedig felújítanak.

Minden út fejlődést és biztonságot jelent a környezetében élők számára – fűzte hozzá az államtitkár.     Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára kitért arra, hogy a gyorsforgalmi hálózat öt éven belül európai szintű hozzáférést biztosít az autósoknak, fuvarozóknak. Hozzátette, hogy az előzetes projektlista szerint Pest megyében 24 útszakasz rendbetétele várható, összesen 42 kilométeren, 6,4 milliárd forintból.    

Szűcs Lajos, Pest megye fejlesztési biztosa elmondta, hogy ez az alapkőletétel azt bizonyítja, hogy nemcsak tervek születnek, a beruházások el is készülnek. Szerencsére a magyar költségvetés olyan helyzetben van, hogy több beruházásra van pénz, mint amennyit tervbe vettek – fűzte hozzá.     Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese a közel négymilliárdos beruházásról elmondta, hogy a 19,6 kilométer 2×2 sávos útburkolat és leállósáv mellett egyebek mellett két új csomópont – Dunakeszi és Sződliget – épül.

MTI