Fotó: ShutterStock/Zoltan Tarlacz
Hirdetés

Az ingatlanhirdetési portál az országos kínálat alapján azt vizsgálta, mennyi pénzre van szükség egy 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakás megvásárlásához.

A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta, sokan költenék a befolyó extra pénzt lakhatásra.

Felidézte, a tavaly őszi felmérésükben a válaszadók 40 százaléka mondta azt, hogy lakásra költenék az szja-visszatérítést.

Közölték, a költözést tervező családok túlnyomó többsége a meglévő ingatlana eladásából befolyó összeget forgatná be a következő otthonába.

Korábban írtuk

Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten február közepén a használt lakások átlagos négyzetméterára 854 ezer forintot tett ki a kínálatot tekintve.

Balogh László hozzátette, egy 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakásba történő költözéshez 12,4 millió forintra lenne szükség, de a mostani piacon 5 százalékos áralkuval érdemes kalkulálnia a vevőknek. Ezt figyelembe véve 11,8 millió forintból lehet egy plusz szobát megvenni.

Ugyanakkor jelezte, a kerületek között jelentős eltérések vannak: a XI. kerületben 11,1 millió forinttal érdemes kalkulálniuk a vevőjelölteknek, a XIII.-ban 10,4 millió forinttal, a VIII.-ban 8,6 millióval.

A megyeszékhelyek között is jókora eltérések vannak, 5 százalékos áralkuval számolva plusz egy szoba ára Veszprémben 7,96 millió forint, Győrben, Debrecenben, Székesfehérváron, Szegeden, Tatabányán pedig 5,64-7,64 millió forintba kerülhet. Ezzel szemben egy 12 négyzetméteres szoba megvásárlásához Zalaegerszegen 4,99 millió forint, Békéscsabán 3,97 millió forint, Salgótarjánban pedig 2,64 millió forintra van szükség.