A lap szerint számos kedvezmény megvonása nem érintene széles kört. Ilyen például az országgyűlési és az európai parlamenti képviselők névre szóló bérlete. Ezt a kedvezményt kevesen veszik igénybe, és akik mégis, képviselői költségtérítésükből akár a teljes árú jegyet is kifizethetnék.

Megszüntethetik a 65 évesnél idősebb, magyarigazolvánnyal rendelkezők kedvezményét is. (Ez jelenleg négy alkalomra szóló, menettérti, 90 százalékos kedvezményt jelent.) A szigort valamelyest enyhítené, hogy a magyarországi lakhellyel rendelkező és/vagy magyar nyugellátásban részesülő uniós polgárok továbbra is ingyen utazhatnának.

A múzeum- és koronalátogatáshoz kapcsolódó díjmentes utazás lehetőségét is eltörölhetik. Búcsút inthetnének az évente 12 menettérti utazásra jogosító 50 százalékos kedvezményüknek a költségvetési szervezeteknél foglalkoztatottak, az egyházi intézmények, továbbá a társadalmi szervezetek és az alapítványok dolgozói is.

Fájdalmasabb lenne az, ha a 65 év felettiek és a 6 évesnél fiatalabb gyermeke támogatását is megnyirbálnák. Ők ellenben a jelenlegi teljes költségtérítés helyett 90 százalékos kedvezményt kapnának. Ez a változtatás ráadásul a vasúttársaság azon problémáját is megoldaná, hogy megtudnák, hány e korcsoportokba tartozó személy veszi igénybe a szolgáltatásokat.

Javasolhatja a vasút a hadirokkantak, hadiözvegyek és a hadirokkantak kísérőinek járó 100 százalékos kedvezményének megszüntetését is, és ha mindez nem lenne elég, lehetne spórolni a menekülteken is, akiknek jelenleg háromféle jogcímen is jár az ingyenesség.

Mindezeken túl a MÁV felülvizsgálhatja a csoport társaságainál dolgozók részére kiállított arcképes igazolvánnyal utazók kedvezményeit is.

(hirado.hu/Népszabadság)