A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a hazai családi gazdaságokban, kisebb üzemekben termelt élelmiszereket lehetőleg minimális szállítási költséggel, nem túl sok csomagolóanyag felhasználásával, és főként felesleges adalékanyagok nélkül jutnának el a fogyasztókhoz – mondta Font Sándor a Duna Televízió reggeli műsorában.

Kormányra lépve azt is szeretnénk hangsúlyozni, bemutatni, hogy a családi mikrokörnyezetben termelt élelmiszerek mennyivel egészségesebbek, mint a nagy élelmiszergyárak által kibocsátott termékek.

Font Sándor megjegyezte: a most leköszönő agrárkormányzat Magyarország 2004-es uniós csatlakozásakor teljes teret adott a külföldi, és nem mindig jó minőségű áruk behozatalának. Ennek következménye lett az elmúlt hetek élelmiszerbotránya is – tette hozzá.

Font Sándor úgy látja: a hazai fogyasztók szívesen visszatérnének a hazai, jó minőségű, megbízható, felesleges adalékanyagokat nem tartalmazó élelmiszerhez – ezt közvélemény-kutatási eredmények is alátámasztják – mondta a szakpolitikus. „Viszont az elmúlt hat évben kiszorították a tömegtermékek a magyar termékeket, sőt, törvényi akadálya is volt annak, hogy a helyi termék eljuthasson a helyi fogyasztóhoz” – érvelt Font Sándor. Hozzátette: az új kormány ezen a területen sem lesz könnyű helyzetben, de megteszik az első lépést, és kinyitják a piacot a hazai termékek előtt.

A legelső lépések között lesz ugyanakkor a hazai vízbázis és a hazai termőföld védelme. Font szerint arra is fel kell készülni, hogy az Európai Unió esetleg nem hosszabbítja meg a külföldiek földvásárlására vonatkozó, jövőre lejáró moratóriumot Magyarország vonatkozásában. „Akkor arra kell koncentrálni, hogy a magyar termőföldtörvény is képes legyen megvédeni a hazai termőföldet a spekulánsoktól, úgy, ahogy arra képes volt a dán, francia, német, vagy az osztrák törvény”.

Ezt követően jöhet az említett piacnyitás és egy élelmiszerfeldolgozó-lánc létesítése, hogy ne legyen tovább „primitív alapanyag-termelő” a teljes magyar mezőgazdaság. „Ebből a termelő azt érzékeli majd, hogy a termékére szükség lesz az akár saját maga által, akár a környékén elérhető távolságban üzemeltetett feldolgozó üzemben” – szögezte le Font Sándor.

Egy szintén magyar termék, sőt hungarikum, a nemrégiben újra felfedezett ezerjó borfajta, a mai napon a figyelem középpontjába kerül – mondta el az agárszakember. Az országban ezerhatszáz hektáron termesztett szőlőfajtát nemrég tárták fel ismét magyar borászok. Az érdeklődök a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten ismerhetik meg a terméket, a számára rendezett országos borverseny keretében.

(Duna Televízió, MNO)