Kiugróan jónak nevezte a kiskereskedelmi forgalom júniusi, naptárhatástól megtisztított 6,2 százalékos bővülését a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerda reggel.

Glattfelder Béla kiemelte: a mostani adat is alátámasztja, hogy már két éve folyamatosan bővül a kiskereskedelem Magyarországon.

A KSH első becslése szerint júniusban 7,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest az előző havi 4,4 százalékos növekedés után. A naptárhatástól megtisztított adat 6,2 százalékos éves növekedést mutat a májusi 5,4 százalékot követően. Ezzel 2013 júliusa óta megszakítás nélkül nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon.

Glattfelder Béla kiemelte, hogy júniusban az Európai Unióban Magyarország tudta felmutatni az egyik legjobb kiskereskedelmi adatot, ami azt mutatja, hogy működnek a magyar reformok. A kiskereskedelmi forgalom bővülésének hátterében a foglalkoztatás bővülés és a reálbérek dinamikus növekedése áll. Hozzátette: az emberek általában akkor költenek többet, ha optimisták, bíznak a jövőben.

Az államtitkár szerint a devizahitelek forintosítása, valamint a rekord alacsony infláció is segítette a vásárlásokat.

Glattfelder Béla szólt arról is, hogy a vasárnapi pihenőnap idei, március 15-i bevezetése óta több mint 14 százalékkal nőtt Magyarországon a kereskedelmi forgalom, vagyis nem igazolódtak a forgalom visszaesésével kapcsolatos félelmek. Hozzátette, hogy a kereslet a vasárnapi napról áttevődött a hét többi napjára, a fogyasztók ezt megszokták, alkalmazkodni tudtak ehhez, és így zavartalanul folytatódik a forgalom bővülése.

MTI