Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – pénzforgalmi egyenlege az év első hét hónapjában 997,5 milliárd forintos deficitet mutat, mely az éves előirányzat 114,6 %‑át teszi ki. A tavalyi év azonos időszakában az államháztartás hiánya az egész éves előirányzat 88,1 %-át tette ki. A központi költségvetés hiánya a 2009. július végi 95,4 %-os arányhoz képest most az egész évre tervezett költségvetési hiány 121,1 %-át teszi ki.

A főbb adónemek – a társasági adó, a személyi jövedelemadó és jövedéki adó – bevételei elmaradtak a tavaly júliusi szinttől, a bevételi elmaradásokat azonban részben kompenzálta az áfa bevételek többlete. A jelentős egyenlegjavulás a költségvetési szerveknél és fejezeti kezelésű előirányzatoknál következett be, amelyet az elmúlt évi júliusihoz viszonyított 29 milliárd forintos bevétel növekmény és 54 milliárd forintos kiadás visszaesés okozott.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai esetében a tavalyi év azonos hónapjához viszonyítva a nyugdíj kiadások alakultak magasabb összegben. A bevételi oldalon az előző év azonos hónapjához képest a járulék és hozzájárulás jellegű bevételek mintegy 18 milliárd forinttal csökkentek és az emellett javuló egyenleget a nagyobb összegű központi költségvetési támogatások okozták.

Az elkülönített állami pénzalapok egyenleg javulását a Munkaerőpiaci Alapnál a szakképzési és rehabilitációs hozzájárulások befizetése okozta, mert a kiadások üteme a szokásos szinten alakult.