Magyarország nem küszködik likviditási gondokkal, ugyanis számunkra elegendő az IMF-hitel – fogalmazott a JP Morgan londoni székházában a magyar miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnökével elköltött munkaebédjét követően magyar újságíróknak elmondta: globális válság van, így erre nem nemzetállami, hanem globális válaszokat kell adni. Magyarország az európai politika alakítójaként kíván fellépni, ugyanis átfogó programra van szükség a globális válság leküzdésére. A kormányfő ezért sürgősen pénzt adna a likviditási problémákkal küszködő államoknak. Szorgalmazza, hogy a hitelek futamidejét hosszabbítsák meg, tőkésítsék fel a régió bankjait, valamint segítsék a kis-, és közepes vállalatokat, hogy azok exportálni tudjanak.

A múlt heti brüsszeli találkozón elutasított 180 milliárd eurós programját, amelynek az említett intézkedések is a részét képeznék, így még mindig fenntartja, az erről való tényleges döntés a március 19-21-ei uniós kormány-, és államfői csúcson várható. A vasárnapi kedvezőtlen fogadtatást egyébként nem kudarcnak, hanem ki nem használt lehetőségnek nevezte a miniszterelnök, amelynek azonban még így is voltak kedvező eredményei.

A vasárnapi informális brüsszeli EU csúcson általa előterjesztett pénzügyi kerettervről Gyurcsány Ferenc még azt is elmondta: Magyarország nem azt akarja, hogy Közép-Európa számláját a német adófizetők állják, és nem gondolja, hogy „konfekcióruhába kell öltöztetni valamennyi országot„, de szükség van együttes fellépésre.

A vendéglátó Thomas Mirrow EBRD-elnök korábban megfogalmazott egy 350 milliárd dolláros csomagtervet Közép-Európa számára. Ez a csődhelyzet elkerülésére a kelet-európai bankoknak szólna. Gyurcsány Ferenc egyébként úgy fogalmazott: Magyarország sokat köszönhet az EBRD-nek, és a továbbiakban még inkább be kívánják vonni a bankot a jövőbeli fejlesztésekbe.

Ennek érdekében középtávon fontolóra kellene venni a bank alaptőkéjének emelését, hogy több kölcsönt tudjon majd nyújtani. Végül kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc meggyőződését fejezte ki, hogy az idő Magyarországnak dolgozik, és az európai politikusok is belátják majd, hogy a magyar javaslatok a kedvező változásokat, a válság kezelését segítik.

(MR)