A korábban emlegetett 200 milliárd forintosnál ötször nagyobb: ezer milliárd forintos adócsomagot jelentett be a miniszterelnök a rendkívüli parlamenti ülésen. Számokat továbbra sem mondott, csak az adó- és szociális rendszer átalakításának irányát ismertette.

Gyurcsány Ferenc fő célként említette, hogy ne a munka adózzon, hanem a vagyon és a forgalom. Ezért a kormány egyszerre csökkentené jelentősen és határozottan a személyi jövedelemadót és a munkáltatói tb-járulékot. Eltörölné a 2006-ban bevezetett szolidaritási adót: a nyereséges vállalatok és a kiemelkedően magas keresetű magánszemélyek 4 százalékos különadóját.

Az adóátrendezés másik serpenyőjében az állami kiadások csökkentése, illetve a vagyoni és fogyasztási adók emelése áll. A kormány radikálisan csökkentené az adórendszer mentességeit és kedvezményeit. Gyurcsány Ferenc nem tért ki arra, hogy a kedvezmények egyszerűsítésével a minimálbér adómentessége is megszűnne-e. A kormányfő mérsékelt áfaemelésről beszélt, szintén a részletek említése nélkül. Tehát nem tudni, hogy az alapvető élelmiszerek mentesülnének-e a forgalmi adó emelése alól. A tervek között szerepel a meglévő vagyonadók egységesítése, ami valószínűleg az általános ingatlanadó bevezetésével lenne egyenértékű. A kormányfő bejelentette a családi pótlék bruttósítását, azaz megadóztatását is.

Gyurcsány, mint Ágnes asszony

A Fidesz frakcióvezetője azt kérte számon a miniszterelnökön, hogy miből fogja Magyarország visszafizetni a felvett hiteleket. Navracsics Tibor szerint Gyurcsány Ferenc személyesen felelős a gazdaság hanyatlásáért és a magas államadósságért.

„Itt nem arról van szó, hogy derült égből villámcsapásként egy virágzó, kicsi békés országra, lecsapott a világgazdaság gonoszsága, nem arról van szó, hogy láthatatlanul összeomlott a világgazdaság és maga alá temette Magyarországot. Miniszterelnök úr, sajnálom hogy a vendégek előtt ezt kell mondanom, hogy az Ön miniszterelnöksége idején a magyar gazdaság hanyatló tendenciát mutatott, az államadósság növekvő tendenciát mutatott és mi gyengék voltunk, és ahogy egy legyengült szervezetet a legkisebb fertőzés is meg tud betegíteni, minket döntött le legjobban a világgazdasági válság. Miniszterelnök úr, sajnálom hogy ezt kell, mondanom ezért ön a felelős.” – fogalmazott Navracsics Tibor.

A Fidesz frakcióvezetője kétségbeesett vergődésnek nevezte, hogy a miniszterelnök minden nap mást mond a válságkezelésről. Navracsics Tibor Ágnes asszonyhoz hasonlította Gyurcsány Ferencet, aki a véres ruhát mossa a patakban az őszödi beszéd után, de a hazugság vádja mindig a kormányfőn marad, mert hazudott.

„Ez szégyen”

Ha egy miniszterelnök rendkívüli ülésnapot hív össze, akkor arra gondol az ember, olyan bejelentések hangzanak el, amelyek valóban kiérdemlik a rendkívüli jelzőt – szögezte le beszédében Varga Mihály, a Fidesz alelnöke Gyurcsány Ferenc expozéjára reagálva – olvasható a legnagyobb ellenzéki párt honlapján.

Ezzel kapcsolatosan az Orbán-kormány pénzügyminisztere arra hívta fel a figyelmet, hogy mindössze annyit sikerült megtudni, válság van és a gazdasági folyamatok nem úgy alakultak, ahogy tervezték. Konkrétumok nem hangzottak el, csak egy ígéret, hogy 1-1,5 hónap múlva majd lesznek megoldási javaslatok – fűzte hozzá.

„Ez maximális csalódás, ez szégyen, ha ennyit tud mondani” – szögezte le Varga Mihály.

(hírTV)