A gazdasági fejlődés tekintetében mostanában szerény eredményeket felmutató Magyarország miniszterelnöke is elismerte, Montenegró rendkívül gyorsan fejlődik. A balkáni mini állam a térség legnagyobb GDP növekedésével dicsekedhet, itt esett vissza a legjobban a munkanélküliség.

A mindössze 680 ezer lakosú országban a legnagyobb az egy főre eső külföldi tőke nagysága, és az államháztartás is többlettel zárt. A két éve független országba egyébként a magyar befektetők viszik a legtöbb pénzt.

Gyurcsány Ferenc szerint most jött el az ideje annak, hogy a nagy vállalatok mellett a kis- és középvállalkozók is felfedezzék a montenegrói piacot.

A korábban cigarettacsempészettel gyanúsított montenegrói miniszterelnöknek Gyurcsány Ferenc azt ígérte szerdai párizsi látogatása során igyekszik közbenjárni, – az egyébként bővítésért nem nagyon lelkesedő franciáknál és németeknél – Montenegró uniós és NATO csatlakozásáért. A balkáni állam tavaly ősszel kötötte meg a Társulási és Stabilizációs Szerződést az unióval.

Romániába megy a magyar vándor

Már nem csak Szlovákiába vándorolnak ki a magyar cégek, Románia is kedvelt célponttá vált – írja a Magyar Nemzet. Egyre több hajdú-bihari vállakozás dönt úgy, hogy a szomszédban alapít céget, mert ott az itthoni pangással ellentétben piaci pezsgésre és vállakozásbarát adórendszerre számíthat. Romániában évi 6 százalékos a gazdasági növekedés, az áfa, az szja, illetve a társasági nyereségadó kulcsa egyaránt 16 százalék, de a kisebb társaságok adóterhe mindössze 2,5 százalék. Ez még akkor is vonzó, ha odakint napról napra drágul a munkaerő, szakemberhiány van és az idegen jogrend nem elég alapos ismerete is buktatókat rejt – mondta a lapnak Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

(hirado.hu/Magyar Nemzet, hírTV)