Az MR1-Kossuth Rádió úgy tudja, a kormányfő és a pénzügyminiszter kedd délután ismertette az MSZP frakcióval a jövő évi adóváltoztatásokról szóló terveket a Képviselői Irodaházban. Köztük azt, amely az ingatlanadó bevezetését tartalmazza. Az eddig megjelent hírek szerint a tíz millió forintnál olcsóbb lakások adója 0,2 vagy 0,25 század százalék lenne, tíz és harminc millió között 0,35, a harminc milliónál drágább lakások után fél százalék ingatlanadót kellene fizetni. Ennél többet, egy százalékot a garázsok és üdülők esetén. A kiszivárgott számokat azonban hivatalosan, egyelőre nem erősítették meg.

Informálisan, távozó képviselőktől hallotta a sajtó a számokat, semmilyen hivatalos megerősítés nem történt. Még a távozók nem mondtak semmit, és az sem biztos, hogy egyáltalán a végén megerősíti bárki a számokat – jelentette tudósítónk. Annyit lehet tudni egyébként még, hogy nagyon nagy a vita, a frakció elég nagy hányada ellenzi az ingatlanadók bevezetését, úgy tartják sokan, hogy mivel sokakat, sőt, majdnem mindenkit érintene, rengeteg szavazót veszítene ezzel az MSZP. Úgy tudni, éppen azon vitáznak, hogy a nyugdíjasokat hogyan vonják be, vagy hogyan vonják ki a közteher alól, mert ez is rendkívül népszerűtlen lenne.

Korábban informális értesülések láttak arról napvilágot, hogy a nyugdíjasok, ha nem tudnák megfizetni, akkor örökölhetően a lakásokra terhelnék, és örökölhető lenne ez az adónem, de nagyon sokan ezt sem tartják igazságosnak. Néhány órával ezelőtt tartott tájékoztatót a Fidesz az ingatlanadóval kapcsolatban.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke azt tanácsolta a szocialistáknak, hogy felesleges bíbelődniük a részletekkel, a Fidesz ugyanis, mihelyt kormányra kerül, azonnal eltörli majd ezt a közterhet. Nemcsak igazságtalannak és végiggondolatlannak, de megvalósíthatatlannak is tartja az ellenzéki párt ezt az adót. Többek között azért, mert az önkormányzatoknak semmilyen nyilvántartásuk nincs arról, hogy milyen értéket képviselnek a területükön fekvő ingatlanok.

Ha a mostani ismereteink szerint alakul az ingatlanadó, akkor egy nyolc millió forint értékű lakás után évi tizenhat ezer, egy tíz millió forintot érő után harmincöt ezer, egy harminc milliós után pedig százötven ezer forint lesz az ingatlanadó.

(MR)