A legnagyobb mértékben a közlekedési tárca adósodott el, a különböző autópálya-kötelezettségek 2531 milliárd forintot jelentenek. Ez az M6-os autópálya építéséből, valamint az M5 visszabérléséből áll össze – az utolsó részlet 2038-ban jár majd le. Szintén jelentős kötelezettségeket vállalt a Honvédelmi Minisztérium, ahol a hosszú távú szerződések értéke 1243 milliárd forint. Ebből mintegy ezermilliárdot saját cégének kell kifizetnie, amely laktanyák felújítására, üzemeltetésére szerződött. A másik legnagyobb tétel még mindig a Gripenek bérleti díja, ezekre 2017-ig még 246 milliárd forintot kell kifizetni. Ezt a szerződést még 2001-ben a Fidesz kötötte.

A lista harmadik helyén álló Oktatási Minisztérium 382 milliárd forinttal adós, ennek közel felét a Művészetek Palotájának bérleti díja teszi ki – ez szintén még a Fidesz-kormány által vállalt kötelezettség. A másik fele a ppp-beruházások keretében épített egyetemi és kollégiumi beruházások.

A Miniszterelnöki Hivatalt 148 milliárd forintos kötelezettségállomány terheli. Ez nagyrészt a készenléti szervek (még be nem fejezett) zárt mobilhálózatának kiépítéséből, másik része az e-Magyarország program kiépítéséből adódott. A többi minisztériumot csak néhány tízmilliárdos kötelezettség terheli. Ezek gyakran szintén ppp-beruházásokból maradtak: iskolai tanuszodák, tornacsarnokok, mentőhelikopterek, altatógépek, börtönök felépítésének vagy beszerzésének költségeit takarják.

A 4429 milliárd forint a központi költségvetés éves bevételének valamivel több mint felét jelenti. Súlyosabb teher ugyanakkor az egyes minisztériumok éves keretéhez képest. A honvédelmi tárca például ötéves bevételének megfelelő kötelezettséget vállalt, a közlekedési tárcánál pedig az adósságok jelenlegi éves kormányzati támogatásuk tízszeresét teszik ki.

A tárcáknál kimutatott 4429 milliárd forintos kötelezettség 23 milliárd dollárnak felel meg. Ez ugyanakkor nem része Magyarország államadósságának, ami további 97 milliárd dollárra rúg.

* * *

Minisztériumok hosszú távú kötelezettségei (milliárd forint)

Közlekedési, Hírközlési Minisztérium 2531

Honvédelmi Minisztérium 1243

Oktatási Minisztérium 382

Miniszterelnöki Hivatal 148

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 57

Önkormányzati Minisztérium 29

Pénzügyminisztérium 26

Egészségügyi Minisztérium 11