Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala (képernyőfotó)
Hirdetés

A telefoninterjúban Varga Mihály kiemelte: a gazdaságvédelem költségvetése a 2021-es, ami a járványügyi készültség fenntartása mellett biztosítja a gyermeket nevelő családok támogatását, a nyugdíjasok védelmét, a biztonság megőrzését.

Nagy bizonytalanságot jelent a járványügyi helyzet változása – mondta, hozzátéve: ebben a helyzetben olyan dokumentumot tudtak tervezni, amelyben szinte minden terület több forrásból gazdálkodhat, mint idén.

Közölte, hogy az egészségbiztosítási és járványügyi alap tartalmazza azokat a tételeket, amelyek részben a járványügyi készültség fenntartásához szükségesek, másrészt, az alapból az egészségügyi ellátórendszerben elő lehet készíteni és el lehet indítani olyan változásokat, amelyek az egészségügyet hatékonyabbá tudják tenni.

Korábban írtuk

A 2021-es büdzsé másik fő pillére a 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alap, amely a munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez gyűjti össze a forrásokat. Ez fedezetet nyújt a beruházások támogatására, közútfejlesztésre, karbantartásra, vagy az innovációs támogatásokra.

Tartalmazza még a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kiadásait, munkaügyi-foglalkoztatási programokra – közölte.

Varga Mihály elmondta, hogy igyekeztek minél nagyobb tartalékkal megtervezni a 2021-es költségvetést.

Abban 270 milliárd forint a központi tartalék. Ezen belül a rendkívüli kormányzati intézkedésekre 120 milliárd forint jut, a gazdaságvédelmi programok központi tartaléka szintén 120 milliárd forint, a járvány elleni védekezés központi tartaléka további 30 milliárd forint – sorolta.

A két fő alap felhasználása rugalmas, a járvány miatti váratlan helyzetben biztonsággal rendelkezésre áll a megfelelő fedezet a helyzet kezelésére – húzta alá Varga Mihály.

A kockázatok hosszú és rövid távú csökkentéséhez a fegyelmezettséget fenn kell tartani, ami az elmúlt években jellemezte a magyar államháztartás gazdálkodását – fogalmazott a pénzügyminiszter. 2021-re 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, az államadósság pedig a GDP 69,3 százalékára csökken.