Pénteken hajnalban tette közzé idei első féléves jelentését a Mol. Minden idők legnyereségesebb negyedévét várták az olajtársaságtól az elemzők, és a befektetők sem tették alacsonyra a mércét, hiszen a riport előtti utolsó kereskedési napon 3000 forintig tornászták fel a részvény kurzusát.

Hirdetés

A Mol-csoport az év első hat hónapját 2,179 milliárd dollár (755,4 milliárd forint) EBIDTA-val zárta. Míg a második negyedévben 1,347 milliárd dollár, azaz 483,7 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA-t ért el a társaság, az elemzői konszenzus némiképp magasabb, 491,6 milliárd forint volt. Az összesített EBITDA 473,1 milliárd forint lett a második negyedévben a folytatódó tevékenységek esetében. Itt az előzetes elemzői konszenzus ezen a profitsoron 499,3 milliárd forint volt.

Az árszabályozás és a különadók nagyságrendileg 640 millió dolláros bevételkiesést jelentenek az első félévben, amely nagyrészben a magyarországi operációt terheli.

Az erős második negyedéves EBIDTA lehetővé teszi a Mol számára, hogya 2022-re vonatkozó éves EBITDA iránymutatását 3,3 milliárd dollár körülire emelje a korábbi 2,8 milliárd dollár körüli értékről.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk