A szaktárca közleménye szerint az átlagos háztartásban 1120 forint havi többletkiadást jelent az októberi emelés. Sajtóhírek szerint a Magyar Energia Hivatal lényegesen magasabb, 11, illetve 13 százalékos emelést javasolt a kormánynak.

Daróczi Dávid kormányszóvivő azt mondta: az alacsonyabb emelést részben az olaj világpiaci árának minimális csökkenése tette lehetővé. A kormány teljes árfelülvizsgálatról is döntött, hogy kiderüljön: a gázipari cégek valóban csak az indokolt költségeket számítják-e fel a fogyasztóknak. Az orosz Gazprom ugyanis közleményében azt állította: a végfelhasználók dupla költséget kénytelenek fizetni a helyi elosztó és szállító vállalatoknak fizetett díjjal.

A Fidesz szóvivője szerint gazdasági kényszerré vált az előre hozott választás. Mert a kisebbségi kormány nem tudja megvédeni a magyar családokat a világpiaci folyamatok káros hatásaitól. Szijjártó Péter úgy véli: Gyurcsány Ferenc alkalmatlan gazdaságpolitikája és hazugságai miatt nő ismét 30 százalékkal a gáz ára.

(hírTV)