Idén februárban negyvenéves csúcsot döntött az infláció éves emelkedésének mértéke az Egyesült Államokban. Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics közölte: éves összevetésben 1982 januárja óta a legnagyobb ütemben, 7,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak februárban a januári 7,5 százalék után.

Hirdetés

– Most nem sokat tehetek. Oroszország a felelős – ezt válaszolta Joe ­Biden amerikai elnök arra a kérdésre, hogy miként kezelik majd a döntéshozók az energiaárak elszabadulását.

Az infláció emelkedése mögött valóban jelentős részben az energiaárak alakulása áll, amely már a szomszédos országunkban dúló háború előtt gondot okozott a nemzetközi színtéren. Energiaválság tört ki a járvány és az abból fakadó gazdasági krízis következményeként, egyes európai országokban sokszorosára emelkedtek a lakosság és a vállalkozások költségei. A magyar kormány ennek tompítására több intézkedést is hozott. A magát baloldalinak nevező pártok ezzel szemben arról beszélnek, hogy az Orbán-kabinet nem tesz semmit a „rekordmagas infláció” megakadályozásáért.

Érdemes hangsúlyozni, hogy Magyarországon nem döntött rekordokat a fogyasztói árak növekedése, amelynek értéke februárban 8,3 százalékos drágulást mutatott az előző év azonos időszakához képest.

Korábban írtuk

– Hiteles-e, amikor a baloldal az inflációs helyzet miatt aggódik? Kormányzásuk alatt az infláció átlaga meghaladta az öt százalékot (ez a mérték az Orbán-kabinet időszaka alatt 2,9 százalék), de 2007 márciusában, amikor sem háború, sem válság nem volt, a magyar pénzromlás mértéke kilenc százalék felett is volt. Az infláció ellen mégsem tettek semmit. A baloldali kormányzást eladósodás, magas infláció és gazdasági stagnálás jellemezte már akkor is, mielőtt a ­2008-as gazdasági válság beköszönt volna – közölte Varga Mihály a minap a közösségi oldalán. Arról nem is beszélt, hogy a Horn-kormány alatt az index emelkedése egy bizonyos időszakban a 28 százalékot is meghaladta. A pénzügyminiszter arra viszont emlékeztetett, hogy 2010 óta a nettó reálbérek 67 százalékkal emelkedtek, míg 2002 és 2010 közötti baloldali kormányzás alatt mind­össze 13 százalékkal.

Az Orbán-kormány az infláció ellen, a fogyasztók védelmében húzta meg a benzin és a gázolaj emelkedését gátló árplafont, mérsékelte a jövedéki adót, csökkentette és maximálta egyes alapvető élelmiszerek árát, míg a hitelesek érdekében kamatstopot vezetett be. A növekvő energiaárak ellen pedig a rezsicsökkentés védi a lakosságot és a mikrovállalkozásokat.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.