Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Heves kereskedelmi viták várhatóak a G-20-as országcsoport pénteken kezdődő Buenos Aires-i csúcstalálkozóján. A világ 19 legnagyobb gazdaságát, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport vezetői november 30-án és december 1-jén tanácskoznak az argentínai fővárosban.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Már csütörtökön folyamatosan érkeztek meg az argentínai fővárosba a G20-as csoport vezetői, akiknek találkozóján a kereskedelmi feszültségek, a klímaváltozás elleni harc és a nemek közötti egyenlőség lesz a fő téma.

A kereskedelmet illetően az álláspontok még mindig nagyon messze állnak egymástól, de az Egyesült Államok által e tekintetben bírált országok – köztük Kína – hajlandónak mutatkoztak arra, hogy tárgyalásokat folytassanak a piacaikhoz való nagyobb hozzáférésről, ami fordulópontot jelentene a kereskedelmi vitákban.

Donald Trump amerikai elnök meggyőződése, hogy más államok többet profitálnak az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemből, mint saját országa, ami arra késztette őt, hogy vámtarifákat vessen ki Kínával és az Európai Unióval szemben. Azok hasonló módon válaszoltak. 

A másik sarkalatos pont a klímaváltozás elleni harc. A tavaly júliusi, hamburgi G20-csúcs egyik „vesszőparipája” volt annak ügye, hogy Trump júniusban bejelentette: kilépteti országát a 2015 decemberében aláírt párizsi klímamegállapodásból. A csúcson a csoport összes többi tagja egyetértett abban: a megállapodás visszafordíthatatlan.

Buenos Airesben kitérnek a nemekkel kapcsolatos sztereotípiák elleni küzdelemre is. A cél a nők szerepének növelése a digitalizáció területén, a technológiai ágazatokban, valamint az, hogy a nők könnyebben léphessenek be a munkaerőpiacra, vagy térhessenek oda vissza a szülés után.

A G20-vezetők a digitalizációról, oktatási kérdésekről, a munkaerőpiacról, a fenntartható élelmezésről és infrastrukturális témákról is eszmecserét folytatnak.

Buenos Airesben a csúcs idején számos kétoldalú találkozót is tartanak. Ezek közül kiemelkedett volna Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója, de azt az amerikai államfő – az orosz-ukrán konfliktusra hivatkozva – az utolsó pillanatban lemondta. Trump egyúttal közölte: kész „érdemleges találkozóra” az orosz elnökkel, de csak az Ukrajnával folyó konfliktus rendezése után.

Mauricio Macri argentin elnök egy csütörtöki nyilatkozata szerint Buenos Airesben terítékre kerülhet Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolt szaúd-arábiai újságíró ügye is.