Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Pénteken kezdődik a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozata. A menetrend alapján először a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) vizsgálja a magyar szuverén besorolásokat.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A kialakult gyakorlatnak megfelelően az S&P várhatóan péntek éjjel, az európai és a fő amerikai piacok zárása után jelenti be döntését Londonban.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő összesen hat felülvizsgálatot tervez 2019-ben.

Az S&P Global Ratings a pénteki időpont után augusztus 16-án veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Fitch Ratings február 22-én, vagyis jövő pénteken végzi el a magyar szuverén besorolások első idei értékelését, a második felülvizsgálatot pedig az S&P második időpontjával azonos napra, szintén augusztus 16-ára tűzte ki.

A Moody’s Investors Service ugyancsak két időpontot jelölt ki: 2019-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először május 3-án, majd október 25-én kerül sorra.

A három globális hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban – a Fitch Ratings és az S&P Global Ratings „BBB mínusz”, a Moody’s Investors Service ugyanennek megfelelő „Baa3” osztályzattal – tartja nyilván Magyarországot. Mindhárom osztályzat a befektetési ajánlású kategória alapszintje.

A Fitch Ratings és az S&P egyaránt felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar szuverén adósosztályzatra, a Moody’s magyar államadós-besorolásának kilátása stabil.

A Fitch a térség szuverén adósminőségi mutatóiról összeállított, 2019-re szóló, Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében egyenes utalást tett arra, hogy az idén több közép- és kelet-európai ország adósminősítése javulhat.

A cég felidézte, hogy a közép- és kelet-európai régióban Magyarországgal együtt összesen hét államadóst tart nyilván pozitív besorolási kilátással, és mivel e pozitív kilátások már 2017 óta érvényben vannak, a tanulmány szerint ezen országok adósosztályzatairól a Fitch az idén valószínűleg döntésre jut.

A Fitch Ratings megfogalmazása szerint a pozitív és a negatív osztályzati kilátások 7:1 arányú regionális megoszlása „felfelé ható minősítési lendületet ad” a térségnek 2019-ben.

A cég a tágabb feltörekvő európai térségben Törökországra tart érvényben negatív kilátást.

A Moody’s minap Londonban bemutatott legújabb átfogó térségi helyzetértékelésében azt állapította meg, hogy Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságai általánosságban stabil hitelképességi helyzetben kezdték a 2019-es évet, de számolniuk kell azzal, hogy a külső környezet az idén kedvezőtlenebb lesz a tavalyinál.

A hitelminősítő az euróövezetben a tavalyi 2,1 százalékról 1,9 százalékra lassuló idei növekedéssel számol, és várakozása szerint ezt a lassulást a keleti EU-gazdaságok is megérzik.

A Moody’s szerint ugyanakkor az általa vizsgált nyolc keleti EU-tagállam, köztük Magyarország hazai összterméke (GDP) a várható lassulás ellenére az idén is az Európai Unió átlagát meghaladó ütemben növekszik.

A Moody’s a magyar gazdaságban 3,4 százalékos növekedést vár az idén a 2018 egészére általa becsült 4,3 százalékos bővülés után.

A Fitch Ratings a minap Londonban ismertetett éves térségi előrejelzésében jórészt hasonló prognózisokat adott. A cég a magyar gazdaságban a tavalyi évre általa becsült 4,2 százalékos növekedés után 2019-re 3,5, jövőre 3,2 százalékos GDP-bővülést vár.