A sport az átlagosnál 26 százalékkal jobban élénkíti a magyar gazdaságot, vagyis jelentős húzóerőt jelent a többi gazdasági szektor számára is – hangzott el a hétvégén befejeződött XV. Országos Sporttudományi Kongresszuson, amelynek egyik fővédnöke és előadója Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár volt.

A Magyar Sporttudományi Társaság „Sporttudomány az egészség és a teljesítmény szolgálatában” mottóval megrendezett kongresszusán 156 előadás és 9 plenáris előadás volt hallható, három ország előadóitól, a sportjogtól, a sportgazdaságon át egészen a „mozgásgyógyszerig”. A résztvevők számos hazai és nemzetközi sportszakmai, illetve sporttudományi kutatás eredményével is megismerkedhettek.

„Az ilyen szakmai események alkalmat teremtenek arra, hogy értékeljük a mögöttünk lévő időszakot és figyelemmel a trendekre, tapasztalatokra új célokat, stratégiai irányokat határozzunk meg. Többek között a sportbiztosítási rendszer és a sport gazdasági jelentősége is számtalan új lehetőséget teremt a jövőre nézve a magyar sport számára” – idézte az államtitkárság keddi közleménye Szabó Tündét, aki kutatási területéről, a sportsérülésekről tartott előadást a kongresszuson, melyen ezek veszélyeire és megelőzésük fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az államtitkár hangsúlyozta, még jobban figyelni kell a sportolókra, hogy megőrizzék egészségüket és megelőzzék a maradandó sportsérüléseket. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő felvilágosító munka, és a jól működő sportbiztosítási rendszer, amelyet a jövőben várhatóan Magyarországon is tovább fejlesztenek majd.

A kongresszuson elhangzott: a Corvinus Egyetem Üzleti Gazdaságtan tanszékének kutatási eredményei egyértelműen, számokkal alátámasztva világítottak rá arra, hogy a sport nemcsak dinamikusan fejlődő és más ágazatokra pozitívan ható szektor, de ezáltal a magyar gazdaságot az átlagosnál lényegesen jobban serkentő gazdasági tényező is.