Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Hirdetés

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a minisztérium kiemelte: a dokumentumban a tavalyi konvergenciaprogramhoz képest – amelyben az Európai Uniós átlag feletti növekedés és csökkenő államadósság kapott hangsúlyos szerepet – most a koronavírus-járvány által előidézett gazdasági válság áll a középpontban.

Mivel a koronavírus-válság közvetlen és közvetett gazdasági következményeinek kezelése a költségvetés növekvő szerepvállalásával jár, a költségvetési hiány meg fogja haladni az idénre előirányzott mértéket: az idén 3,8 százalék várható, majd a programidőszak végére 1 százalékra mérséklődik.

A dokumentum idén 3,0 százalékos GDP-visszaesést valószínűsít, ugyanakkor 2021-ben a növekedés a 4,8 százalékot is elérheti és 2022-től 2024-ig 4 százalék fölötti GDP-bővülés várható.

Korábban írtuk

A GDP-arányos államadósság csökkenő trendje az idei átmeneti megakadást követően 2021-től visszatér, és 2024-ben az adósságráta a 60 százalékos referenciaérték alá kerülhet.

A magyar gazdaságpolitika továbbra is elkötelezett a felzárkózási folyamat mellett, amelyet a versenyképesség javításával, az adócsökkentések folytatásával és a felelős költségvetési gazdálkodás fenntartásával kíván elérni a kormány. Az elmúlt évek gazdaságpolitikájának köszönhetően a járvány egy ellenálló, kiegyensúlyozott szerkezetű gazdaságot ért márciusban, így a magyar gazdaság újraindítását is eredményesen segíthetik a gazdaságvédelmi intézkedések – írta a PM.

A dokumentum szerint a gazdaságvédelmi akcióterv elsődleges célja a munkahelyek megőrzése és újak teremtése, a hazai vállalkozások és családok védelme. Ez a valaha volt legnagyobb gazdaságmentő és -élénkítő csomag, amelynek nagysága a Magyar Nemzeti Bank gazdaságfinanszírozását segítő lépéseivel együtt a GDP közel 20 százalékát teszi ki.

Ennek hatását figyelembe véve a kormányzati várakozások szerint gazdaság idei évi teljesítményét 3,7 százalékponttal, a jövő évit pedig 4,3 százalékponttal javítják. Az idei program szerint az idén 7 százalékponttal lesz alacsonyabb a GDP növekedése a 2019-es programban foglaltakhoz képest, azonban a 2021-es 4,8 százalékos növekedés már 0,7 százalékponttal magasabb annál, és az azt követő években is – 0,4, majd 0,3 – százalékponttal meghaladja azt, 4,6, illetve 4,3 százalékos lesz.

A munkanélküliségi rátát a tavalyi 3,4 százalékot követően az idén 5,6 százalékra becsülik, míg 2021-ben 4,3 százalékra várják, 2022-re már 3,7 százalékra, 2023-ban 3,5 százalékra majd 3,35 százalékra mérséklődik a prognózis szerint.

Harmonizált fogyasztói árindex (HICP) a 2019-es 3,4 százalékot követően az idén 2,8 százalék lehet, ezt követően pedig minden évben 3 százalékos inflációval számolnak.

A forint/euró árfolyamot a program szerint a 2019-es 325,3 forintot követően az idén már 350,3 forintra várják, és az jövőre 353,8 forintra emelkedik, majd a prognózisban nem változik 2024-ig.