Az Új Városközpont alapkövét ma helyezte el Riz Levente polgármester és Surján László, Surján László, európai parlamenti képviselő, a Költségvetési Bizottság tagja és az EU 2010-es költségvetésének parlamenti felelőse.

Rákosmente május 1-jén a magyarországi települések közül egyedülálló módon egy időkapszulával üzent a jövőbe. A kapszulát, mely a városrész legjellemzőbb motívumait, tárgyait tartalmazza, az Új Városközpont alapkőletételével „indítottuk a jövőbe”. Célja, hogy a következő nemzedékeknek bemutassuk milyen célokkal építettük az új Rákosmentét, miért fontos a közösség és a közösségi terek.

Rákosmente Önkormányzata sikerrel szerepelt az Európai Unió által társfinanszírozott Közép-Magyarországi Operatív Program KMOP-2007-5.2.2/B kódszámú „Funkcióbővítő rehabilitáció: Budapesti integrált városfejlesztési program – Budapesti kerületi központok fejlesztése” c. pályázatán, így összesen 936 millió forint támogatást nyert el az új városközpont kiépítésére. A beruházás teljes költsége az önkormányzati önrésszel együtt 1,6 milliárd forint.

A beruházás 2010 márciusában indult és ősszel be is fejeződik. A programnak köszönhetően Budapest legnagyobb kerületének központja újjáépül. Riz Levente polgármester elmondta: a kerületnek sosem volt egy meghatározó központi találkozóhelye és rendezvénytere. Jelenleg egy buszpályaudvar foglalja el a városközpontot, a fejlesztés célja, hogy ezt a területet egy modern köztér formájában a kerületben lakó emberek vegyék birtokba: koncertek, kiállítások, rendezvények, vásárok töltsék meg a főteret.

Az építkezés már elkezdődött, első ütemben a korábbi, elavult épületek bontották el, így eltűnt a BKV kiszolgáló épülete és a Polgármesteri Hivatal udvarából a használaton kívüli garázs. A bontással egyidőben megkezdődöttek a terepmunkák és az új épületek alapozási munkálati.