Az első megbeszélésen Nyitrai Zsolt a kormányzati törekvéseket ismertetve leszögezte: a frekvenciakészletet olyan nemzeti kincsként kezelik, amelynek – felelős, ésszerű frekvenciagazdálkodás mentén – hasznosulnia kell. Ez az alapvető álláspont az eddig nem polgári célokra használt, felszabaduló frekvenciákra is érvényes.

A mozgásteret meghatározó fontos körülmény, hogy az előző kormány 20 milliárd forint frekvenciadíjakból származó bevételt tervezett be az idei költségvetésbe. A frekvenciák hasznosítását célzó első pályázati kiírást még az idei évben tervezi a tárca.

A kormányzat főként a szabályozás eszközeivel tehet a verseny élénkítéséért, a beruházások ösztönzéséért, elsősorban a szélessáv elterjesztésében. Mintegy 800 magyarországi település ma fehér foltnak számít a szélessávú elérés szempontjából. A minisztérium intézkedéseivel a gazdaságos frekvenciahasználatban kívánja érdekeltté tenni a szolgáltatókat.

A kormányzati tervek ismertetése kedvező fogadtatásra talált a piaci szereplőknél. A partnerek észrevételei beépülnek az őszre elkészülő infokommunikációs stratégia javaslataiba. Az iparági párbeszéd a nyáron további tematikus találkozókkal folytatódik.