Fotó: mti archív

Szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az augusztusi 6,8 százalékos emelkedés után – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 8,1 százalékkal emelkedett a termelés szeptemberben. A munkanappal kiigazított adatok szerint a szeptemberi hónap mutatta a legnagyobb növekedést a második fél évben, ennél magasabb, 10,2 százalékos növekedést legutóbb idén márciusban mértek.

Az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az augusztusi 5,5 százalékos növekedést követően.

A termelés az év első kilenc hónapjában 5,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a szeptemberi növekedés elsősorban a vegyipar kiemelkedő teljesítményének eredménye, de számottevő növekedés  volt a számítástechnikai és elektronikai cikkek gyártásában is. A meghatározó súlyt jelentő járműgyártás kibocsátása kismértékű csökkenést mutatott  az előző év szeptemberéhez képest – tette hozzá. 

Tavaly szeptemberben a nyers és a munkanappal kiigazított adatok alapján egyaránt 3,3 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Az ipari termelés szeptemberi részletes adatát november 13-án közli a KSH.

(MTI)