A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, a kedvezőbb adózási forma segíti a munkahelyek megőrzését is a szankciók okozta gazdasági nehézségek közepette. Épp ezért érdemes pár percet szánni a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátorára, amelyről az érintettek még ezen a héten megkapják az elektronikus tájékoztatást – tette hozzá.

Hirdetés

Közölte: azok kapnak értesítést, akiknek mindenképp érdemes megfontolni a kivá-ra való váltást a korábbi évek beszámolói, bevallásai alapján.

A próbaszámításokat a 2023-as évre a várható eredmények alapján minden cégnek érdemes elvégeznie, hiszen az adóhivatal a számításait a múltbeli adatokra alapozza, és csak azoknál a cégeknél végzi el azt, amelyeknél minden szükséges információ rendelkezésre áll – tette hozzá.

Szinte biztosan a kiva a legjobb választás ott, ahol a cégvezető már most látja, hogy jövőre a bértömeg nagyobb lesz a nyereségénél, vagy a vállalkozás növekedésre fordítja vissza a nyereségét – emelte ki.

Hangsúlyozta, nemzetközi összehasonlításban példaértékű a magyar kisvállalati adó, hiszen nemcsak jelentős megtakarítást jelent cégeknek, hanem a beruházások és a fejlesztések ösztönzése révén az ország versenyképességét is növeli. Mint mondta: ha egy cég bővülni, fejlődni szeretne, akkor a kiva olyan adómegtakarítást biztosít, amelyet szinte egyetlen, az Európai Unióban (EU) jelenleg hatályban lévő adófajta sem képes nyújtani. Az adó alapja ugyanis a bértömeg és az a profit, amit a tulajdonosok kivesznek a vállalkozásból, tehát a vállalkozásból kivont vagyon.

Elmondható, hogy a kiva az EU legversenyképesebb adófajtája, s e mellett Magyarországon is rekorder, hiszen ennek az adónemnek a népszerűsége nő a leggyorsabban – jelentette ki Izer Norbert.

Öt évvel ezelőtt mindössze 6500, de még 2018 decemberében is csak 29 ezer kivást tartott nyilván az adóhivatal. Majd 2020-ban ugrott meg a számuk: 2020. végén 53 126, tavaly 68 142, az idei III. negyedévben 83 455, a legfrissebb adatok szerint pedig már 83 751 cég választotta a kivát – közölte.

A Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora a kormany.hu/penzugyminiszterium/kiva-kalkulator linken érhető el.

Korábban írtuk