Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

A tavalyi 4,9 százalék után a magyar gazdaság idén 3,6 százalékkal nőhet, jövőre azonban 2,7 százalékra lassulhat az ütem. Az idei növekedési ütemet 0,3 százalékponttal, a jövő évit 0,1 százalékponttal emelték a valutaalap elemzői a tavaly novemberben közzétett regionális európai gazdasági előrejelzéshez képest az IMF honlapján megjelent, Világgazdasági kilátások, 2019 április (World Economic Outlook, April 2019) című tanulmányban.

Elismerték a magyar gazdaságpolitika eredményeit

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a tavaly őszi előrejelzéshez képest 0,3 százalékponttal magasabb növekedést vár a magyar gazdaságban az idei évre, olvasható az IMF és a Világbank kedden kezdődő tavaszi ülésszakára időzített World Economic Outlook kiadványban – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel kedden.

Az IMF Magyarország esetében számottevően javított a korábbi előrejelzésén, elismerve ezzel a magyar gazdaságpolitika eredményeit és az ország növekedési kilátásait.

A PM közölte: az IMF Magyarországra vonatkozó növekedési előrejelzése 2019-re 3,6 százalék, amely 0,3 százalékponttal magasabb a 2018. októberi előrejelzésénél. A Nemzetközi Valutaalap az elmúlt négy évben immár a hetedik alkalommal módosította felfelé a Magyarországra vonatkozó várakozását, ahogyan a többi nemzetközi szervezet – például az Európai Unió és az OECD – is javította Magyarországra vonatkozó a növekedési prognózisát.

A tárca közleménye szerint a magyar gazdaságra vonatkozó pozitív módosítás azért is jelentős, mert a világgazdaság bővülése esetében 0,4 százalékponttal, az euróövezeti országokra vonatkozóan 0,17 százalékponttal, az unió fejlődő tagállamainál pedig 1,3 százalékponttal csökkentette az IMF a tavaly őszi növekedési prognózisát.

A PM közleményében kitérnek arra: a valutaalap szerint az elmúlt év második felében globális szinten érzékelhetően csökkent a gazdasági aktivitás. Az IMF várakozása szerint 2019-től kezdve korrekció várható, melynek fő mozgatói a felemelkedő és feltörekvő országok lesznek, míg a fejlett országokban fokozatos lassulást jósolnak a valutaalap szakértői.

A Világbank április 5-én közzétett Financial Inclusion című kiadványában Magyarország tekintetében szintén magasabb 2019. évi növekedést jelez előre, a korábbi 3,2 százalék helyett 3,5 százalékos emelkedésre számítva – közölte a pénzügyi tárca.