Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatósága csütörtökön közzétett téli előrejelzése a tavalyi év második felének várakozáson felüli gazdasági növekedésével magyarázza a változtatást. Ugyanakkor a szakértők a növekedési lendület kifulladását jósolják a miatt, hogy a beruházási ciklus eléri tetőpontját. A Bizottság szerint 2021-ben már csak 2,8 százalékos növekedésre lehet számítani, amely megfelel a tavaly őszi előrejelzésnek.

A várható lassulással előrevetíti a munkaerő-kereslet csökkenését, ami lefékezi a reálbér és a magánfogyasztás növekedését. Az export növekedése valószínűleg mérséklődik majd, a kulcsfontosságú exportpiacok lassuló gazdasági növekedése következtében.

Az inflációs csúcs 2020 első negyedévében várható, ami a költségnyomás csökkenése miatt az év vége felé enyhülni fog. 2020-ban éves átlagban 3,3 százalék lesz az infláció a Bizottság előrejelzése szerint, 2021-ben pedig 3,1 százalék közelében lesz.

A tavalyi évre vonatkozóan a Bizottság előrejelzése 0,3 százalékponttal, 4,9 százalékra javította a magyar gazdasági növekedésre vonatkozó becslését a tavaly ősszel kiadott prognózishoz képest. A 2019-es javulást a szakértők azzal magyarázzák, hogy a magyar gazdaság ellenállóképesnek bizonyult a nemzetközi gazdasági lassulással szemben. Ez részben köszönhető a növekvő állami beruházásoknak és az új termékcsaládok bevezetésének az autóiparban.