Tájékoztatásuk szerint a -100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index -29,9-ről -26,4-re javult, a vállalati mutató értéke pedig -26,1-ről -20,7-re nőtt.

Hirdetés

A vállalati és a lakossági mutató javulását a visszakorrigáló energiaárak is magyarázzák. A konjunktúraindex negatív tartományban tartózkodását továbbra is az orosz-ukrán háború, a szankciók okozta magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság határozták meg a kutatóintézet szerint.

Ugyanakkor kiemelték, hogy a pénzügyi, devizapiaci, továbbá elsősorban az árupiacokon tapasztalható nagyobb turbulenciák a bizonytalanságot erősítették.

A konjunktúraérzet jelentősebb javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció mérséklődik, továbbá az energiapiacokon megszűnik az óriási bizonytalanság, és jelentősebben alacsony árak alakulnak ki – tették hozzá.

A lakosság a legkedvezőbben a foglalkoztatási helyzetet ítéli meg, legnegatívabban az inflációs folyamatokat értékeli. A legnagyobb pozitív változás a forint-euró árfolyam alakulásának a következő egy évi megítélésében történt.

A vállalati felmérésben az összes alindex értéke kedvezőbbé vált az előző hónaphoz képest. A gazdasági környezet mutatója az előző havi -45,9-ről -37,3-re javult, az iparági környezeté -30,4-ről -22,4-re változott, a termelési környezeté -17,6-ről -13,4-re, míg az üzleti környezeté -35,0-ről -30,1-re módosult.

A vállalatoknál is a legnagyobb javulást a következő egy évben várható forint-euró árfolyam alakulásáról mérték. Átlagosan a vállalatok 16,8 százaléka vár jelentős árfolyamgyengülést az előző havi 28,5 százaléka után.

A vállalatok leginkább cégük követekező évben várható értékesítési árainak alakulását illetően borúlátóak, 16,5 százalékuk számít jelentős növekedésre (4,9 százalékpontos csökkenés az előző hónaphoz viszonyítva), 46,1 százalék (0,5 százalékponttal kevesebb) kismértékű emelkedést vár. A nem változik kategóriát 5,8 százalékponttal, a kismértékben csökkennek kategóriát 0,2 százalékponttal többen, a jelentősen csökken kategóriát pedig 0,5 százalékponttal kevesebben jelölték meg prognózisukként – áll a közleményben.

Korábban írtuk