Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank a jelentést ismertetve keddi közleményében kiemelte: a delegáció szerint a magyar jövedelemszint látványos felzárkózást mutat a fejlett gazdaságokhoz képest. Az IMF értékelése szerint a munkabérek gyors ütemben növekednek, míg a munkanélküliségi ráta történelmileg alacsony szintre mérséklődött. A Valutaalap valószínűsíti, hogy a versenyképesség javítását elősegítő strukturális reformok ellensúlyozni fogják a növekedési ütem esetleges mérséklődését.

Az IMF az infláció aktuális lassulására, a globális növekedéssel kapcsolatos bizonytalanságokra és az Európai Központi Bank újabb monetáris lazító intézkedéseire való tekintettel megfelelőnek tartja a Magyar Nemzeti Bank laza monetáris politikájának folytatását. A makroprudenciális politika vonatkozásban a delegáció megállapította, hogy az támogatja a pénzügyi stabilitás megőrzését, a lakáspiaci trendekkel összefüggésben pedig elejét veszi annak, hogy a hitelalapú ingatlanpiaci fellendülés aggodalomra okot adó mértéket öltsön.

A bankrendszert általánosságban jól feltőkésítettnek, nyereségesnek és likvidnek találták, miközben portfóliójuk hitelminőségét is folyamatosan javulóként értékelték. A hazai bankok alacsony költséghatékonysága – az IMF értékelése szerint – a digitalizációs átállás gyorsításával, a fiókhálózatok optimalizálásával és további pénzügyi mélyüléssel javítható.

Az IMF delegációja 2019. szeptember 24. és október 3. között folytatta le az alapokmányának IV. cikkelye alapján a szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációját Magyarország vonatkozásában – írta közleményében a jegybank.

Az IMF szakértői szerint a magyar gazdaság jóval 4 százalék feletti növekedési ütemmel zárhatja a 2019-es évet. Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben azt írták: középtávon az ország költségvetési helyzete javul, a külső adósság csökken élénk belső hitelezési aktivitás mellett.

Hozzátették, hogy a rövidtávú kilátásokat beárnyékolja azonban a lanyha globális növekedés, a világkereskedelmi ellentétek és a Brexit által keltett bizonytalansági tényezők. A pozitív kibocsátási rés miatt a magyar gazdaság növekedési üteme a termelékenység és a termelési kapacitás növelését célzó strukturális reformok nélkül lassulni lesz kénytelen.

Az IMF helyesli a kormány „Versenyképesebb Magyaroszágért” programját és ezzel kapcsolatban méltatja a Magyar Nemzeti Bank versenyképesség javítását célzó törekvéseit is, különösen a kis- és középvállalatok tekintetében.

A kormány költségvetési céljait megfelelőnek találta az IMF vizsgálata, megjegyzik ugyanakkor, hogy még konkrét intézkedésekre van szükség a célok elérésének a biztosításához.