A kormányközeli Népszabadság írása szerint Gyurcsány Ferenc a következőket jelenti ma be a parlamentben: a személyi jövedelemadó alsó kulcsát 18-ról 19 százalékra emelik, de a sávhatár júliustól 2,2, jövő januártól pedig 3 millió forintig tolódik ki. Ott lépne be a mai 36 helyett a 38 százalékos szja-kulcs. 5 százalékos járulékcsökkentés várható és megszűnik a magánszemélyek valamint vállalkozások különadója. Ellentételezésként azonban 3 százalékkal emelkedik az általános forgalmi adó, a jövedéki adók pedig 5-7 százalékkal növekednek. Megszűnnek az adómentes kedvezmények – a többi közt az étkezési jegy és az üdülési csekk is. Bár a szociális támogatások alanyi jogon járnának ezután is, a jövőben ezen juttatásokkal növekedne az adóalap. A kabinet szűkítené a gyedre jogosultak körét, az ugyanis csak legalább egy éves munkaviszony után járna.

Emelnék a nyugdíjkorhatárt

Az újabb Gyurcsány-csomag a nyugdíjasokat érintheti a leginkább. A kiszivárgott tervek szerint már júliustól változtatna járandóságukon a kormány. Ekkortól már nem járna a 13. havi juttatás, a mostani nyugdíjasoknak pedig beleépítenék ezt a pénzt az alapjárandóságba. A nyugdíjemelés mértékét meghatározó svájci indexálási rendszert ugyan megtartanák, de belépne egy harmadik elem, ami azzal járna, hogy 2 százalék alatti GDP-növekedés esetén a nyugdíjakat csak az inflációval emelik, azaz a járandóság csak a reálértékét tartaná meg. A kisebbségi szocialista kabinet elképzeléseinek része a nyugdíjkorhatár emelése is. 2016-tól évi 4 hónappal emelnék a korhatárt, ami 2025-re így 65 éves korig tolódna ki. A tervezett változtatásokról egyébként a kabinet az MSZP 2006-os választási szövetségesével, a Nyugdíjasok Országos Képviseletével nem egyeztetett. A 13. havi nyugdíj átalakítása a szervezet elnöke szerint sokkszerűen érinti majd az időseket.

Nem először magyaráz főműsoridőben Gyurcsány

Három országos televíziós csatornán főműsoridőben magyarázhatja legújabb csomagját este a szocialista kormányfő. A miniszterelnöki kabinet kérésére Gyurcsány Ferenc külön tévébeszédre kap lehetőséget. A szocialista pártelnök-miniszterelnök nem először tart igényt hasonlóra. 2006 júliusában – az első, a többi közt a 30 százalékos gázáremelést is tartalmazó Gyurcsány-csomag bevezetése előtt egy hónappal – reformok címén szintén főműsoridőben magyarázhatta a megszorító intézkedéseket.

(hírTV)