Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Jól teljesít az építőipar, ezt mutatja az ágazat szeptemberben elért 25,8 százalékos, illetve az év elejétől mért 22,8 százalékos bővülése – mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagálva.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A KSH hétfői közlése szerint szeptemberben az építőipari termelés 25,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az előző havi 25,7 százalékos felülvizsgált adattal szinte megegyezően. 

A helyettes államtitkár kifejtette, az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállománya 42,5 százalékkal meghaladta az egy évvel azelőttit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 4,7 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 58,4 százalékkal nagyobb volt, mint 2017 szeptemberében. Az adatok mindkét építményfőcsoportban további növekedést jeleznek – fogalmazott Pomázi Gyula. 

A helyettes államtitkár kitért az új lakás vásárlására vonatkozó kedvezményes 5 százalékos lakásáfa határidejének meghosszabbítására is, szerinte a kormány ettől a lépéstől várja az ingatlanpiac keresleti és kínálati oldalának kiegyenlítődését, hogy az építőipar a következő években is képes legyen bővülni.