Kötelező feladat a 2007-es költségvetési zárszámadás, a 2009-es adómódosítások, majd a jövő évi költségvetés elfogadása. A Napi Gazdaság cikke kiemeli, hogy ha csak ez a három törvényjavaslat csúszna át a parlamenten ősszel, az rendkívül gyér munka lenne, ám a kisebbségi kormány politikai túlélését jelentené. A lap emlékeztet, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő kijelentette, addig van értelme a kisebbségi kormánynak, amíg képes a költségvetést elfogadtatni.

Ezen törvényjavaslatokon túl a legjelentősebb az új polgári törvénykönyv elfogadása lehet, ám a szerteágazó, 1 200 oldalas jogszabály elfogadása vélhetően számos vitát generál. A kormány által benyújtott jogalkotási tervben első helyen szerepel a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény, amely nem más, mint az „internetadó” néven elhíresült jogi képződmény.

A tervek szerint módosítják a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról, a jegybankról, illetve az állami vagyonról szóló törvényeket is. Szigorítanák a biztosítóegyesületek működését, okulva a MÁV-biztosító likviditási gondjaiból, de szó lehet az évvégi kampány eltörléséről is. A jegybanktörvény csak a MNB egyetértésével módosítható, itt kisebb technikai jellegű változások várhatók.

(Napi Gazdaság)