Hat és fél milliárd ment az államadósság refinanszírozására, másfél pedig bankokhoz került tőke- és hiteljuttatás formájában.

Oszkó Péter arról is beszélt, hogy az IMF-fel kötött új megállapodásban a vagyonadón kívül két új elem szerepel: a MÁV gazdálkodására 40 milliárddal költenének kevesebbet, az önkormányzatoktól pedig 120 milliárd forintot vonnának el jövőre. Kell, hogy legyen a magyar adórendszerben egy értékalapú, vagyoni típusú adó – ez áll abban a szándéknyilatkozat-tervezetben, amelyet legutóbb írtunk az IMF-fel. Az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának ülésén Oszkó Péter beszélt erről. 14,9 milliárd euróból 8 milliárd. Ennyi pénzt használt fel eddig a kormány az uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól lehívott hitelkeretből – jelentette be a pénzügyminiszter. Oszkó Péter a parlament költségvetési bizottságában azt is elmondta, hogy nemsokára nyilvános lesz az IMF-fel kötött új megállapodás is.

A pénzügyminiszter azt is részletezte, hogy mire költötték a 8 milliárd eurót. Körülbelül 6,5 milliárd volt az államadósság-lefinanszírozás és a bankoknak kisebb arányban tőke-, nagyobb arányban hiteljuttatást szolgált 1,7 milliárd forint. Ezek olyan kamatozású hitelek, amely kamat magasabb, mint az állam által finanszírozott, tehát IMF, EU felé fizetett kamat – közölte. Ez egy teljesen piaci standard szabályoknak megfelelő tovább-biztosított hitelforrás a magyar bankrendszernek.

Oszkó Péter hozzátette: az új megállapodásban a vagyonadón kívül két új elem szerepel. A MÁV gazdálkodására 40 milliárddal költenének kevesebbet, az önkormányzatoktól pedig 120 milliárd forintot vonnának el 2010-ben. A részletekről a pénzügyminiszter nem tudott beszámolni.

A Fidesz szerint a kormány IMF-fel kötött megállapodására és az ország működésére az elrontott múlt, bizonytalan jövő cím a jellemző – mondta Varga Mihály, a párt alelnöke. Úgy vélte, a miniszter nyilván nem érzi magát felelősnek azért, ami az elmúlt években történt, erről kevesebbet is beszélt, hogy az ország miért is szorult rá az IMF segítségére. De annyit azért ő is megemlített, hogy az ország 2008 őszén mindenképpen rászorult erre a hitelre és e-nélkül a hitel nélkül az ország nem is lenne ma működőképes – tette hozzá.

Varga Mihály közölte, pártja szerint Magyarországnak újabb hitelt kell majd felvennie a Nemzetközi Valutaalaptól. Oszkó Péter pénzügyminiszter azt mondta, jövőbeni konkrét megállapodásról nem tárgyaltak a szervezet képviselőivel és egyelőre a kormány állampapír és kötvénykibocsátással próbál meg javítani a helyzeten. Ha ez nem jár sikerrel, akkor fordulnak az IMF-hez, újra.

(MR)